Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Roomful Of Blues
Hook, Line & Sinker
(Alligator)

43 år, en handfull av plattor och 50 medlemmar senare släpper Roomful of Blues sitt fjärde album på Alligator. Stöpt i samma genuina bad av blåsdränkt jump blues, R&B, swing och tidigt rock ´n´ roll som alltid.

Jag minns när den första Roomful of Blues-plattan kom på Island 1977 med Duke Robillard och Al Copley som tongivande medlemmar. Och då utan blås. Den fick ett blandat mottagande. Som allting annat med vita artister i blues- och R&B-facket. Men man kan inte annat säga, än att de har etablerat sig som ett av de ledande banden i sin genre. Stora artister som Ronnie Earl, Lou Ann Barton, Greg Piccolo och Sugar Ray Norcia har funnits i bandet genom åren. Saxofonisten Rich Lataille kom in med blåset 1970 och finns fortfarande kvar. Nuvarande bandledaren och gitarristen Chris Vachon kom med 1990. Senaste tillskotten är annars sångaren Phil Pemberton, basisten John Turner och trumpetaren Doug Woolverton.

Man har valt hur en ocean av fantastiska låtar och fiskat upp spår från bland andra Gatemouth Brown, Dave Bartholomew, Amos Milburn och Floyd Dixon. Det vill säga både bensprittare som ”Gate Walks The Board” och känslosamma tryckare som ”Time Brings About A Change”. Man sätter ribban högt, och lyckas bra. Snygga blåsarrangemang och duktiga instrumentalinsatser bäddar för en svängigt lustfylld och glädjerik musik. Lättsam men samtidigt med en allvarlig mening att göra detta riktigt bra. Inte minst gitarrsticken från Vachon sitter fint. Med Pemberton har man fått en kraftfull sångare som kan sträcka sig över flera oktaver. Nu har han inte samma anslag som sina original, men det kanske han inte ska ha. Varför förställa sig när det är bra så här.

”Hook, Line & Sinker” bidrar på alla sätt till Alligator devis ”Genuine Houserockin´ Music”.

/Staffan Solding

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.