Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Rea, Bob
Ragged Choir
(Shiny Dime Records)

Bob Rea Àr i 60-ÄrsÄldern och kunde ha varit en stor countrystjÀrna om han hade satsat pÄ musiken nÄgra decennier tidigare. Han debuterade pÄ platta 2003 och har först nu kommit fram till sitt andra album.

Med sin djupa baryton sjunger han sina innehÄllsrika och ofta dramatiska lÄtar. Han vill att vi ska lyssna pÄ hans mörka texter som Àr hans sÀtt att presentera de sanningar han tycker Àr viktiga. Och det Àr sanningar som bygger pÄ hans erfarenheter av livet med ett mÄngsyssleri som omfattar perioder av hemlöshet, en tragisk skilsmÀssa och annat som de flesta av oss helst vill undvika.
Hemma i USA, han kommer frÄn Durango, Colorado, möter hans texter stor uppskattning frÄn fans som anser att han Àr Àrlig i sin beskrivning av verkligheten. Men han fÄr ocksÄ ta hÄnfull kritik frÄn andra, som hÄnar vad de tycker Àr en överdriven dramatik.

För oss som hör honom pÄ avstÄnd och utan att ha sett honom, framstÄr han som en kompetent lÄtskrivare i ett bluegrasslandskap dÀr det emellanÄt kommer in en flÀkt av blues. Och i denna miljö hör vi en röst som pÄminner oss om bÄde Johnny Cash och Cornelis Wreeswijk.

Bandet bakom honom bestĂ„r av namnkunniga och handplockade studiomusiker som har förmĂ„gan ge Rea en stabil vĂ€gg att luta sig mot. Och han överraskar t ex genom att, som i »Lights Out«, lĂ„ta ett flugelhorn komma in och avsluta lĂ„ten. Jag kan inte pĂ„minna mig ha hört ett flugelhorn förut pĂ„ en countryplatta.

En intressant bekantskap, Bob Rea.

/Rune HĂ€ger


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.