Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Queen Emily
Queen Emily
(Malaco)

Halleluja, en ny stjÀrna Àr född. Ur kyrkan och gospeltrÀning förstÄs men ny pÄ den gamla soulens ljuvliga marker. Och dÄ menar jag verkligen den gamla soulen. Inte den nya soulen, inte den nya R&BŽn. Tillbaka till tiden för Aretha Franklin, Candie Staton, Mille Jackson, Bobby Blue Bland och Johnnie Taylor. Tillbaka till Muscle Shoals och the deep southern soul. Men samtidigt nytt i röst, anslag och personlighet.

Emily Davis gick till final i AmericaŽs Got Talent 2008 och fick ett kontrakt med legendariska Malaco 2009 och spelade under 2010 in sitt debutalbum, för utgivning i Europa. Det mÀrkliga Àr, att Queen Emily finns inte omnÀmnd pÄ Malacos hemsida, den website som det hÀnvisas till frÄn skivomslaget.

Debutplattan innehĂ„ller tolv spĂ„r som bĂ„de hĂ€nger ihop och som inte gör det. Åtta spĂ„r Ă€r inspelade under överinseende av Tommy Couch, Jr tillsammans med det Ă€rrade gĂ€nget som hĂ€r gĂ„r under namnet The Soul Bowl Rhythm Section, men som innehĂ„ller James Robertson trummor, David Hood bas, Jimmy Johnson gitarr, Reggie Young sologitarr och Clayton Ivey piano och Hammond B-3. Dessa erfarna, lyhörda och kĂ€nslosamt skickliga proffsstudiomusiker med hela soulvĂ€rlden pĂ„ sina axlar. Fyra spĂ„r Ă€r producerade av Frederick Knight i en mer modern syntetisk anda. Nu har Queen Emily den underbara förmĂ„gan att lyfta sig över programmerade ljudslingor och kĂ€nslolösa taktmaskiner och göra sĂ„ngerna bĂ€ttre Ă€n de egentligen Ă€r. Men det Ă€r i det andra gĂ€nget som hon verkligen hör hemma. Och hĂ€r det verkligen mycket bra. HĂ€rlig sĂ„ngröst med djup och volym, med kĂ€nsla och följsamhet, lyhördhet och kraft. Precis sĂ„ som vi vill ha det.

Det startar med en typisk cross over i form av James Ottos countylĂ„t ”Just Got Started Loving You” för att över gĂ„ till Bill Withers ”Use Me” och Paul Kellys melodiösa ”Hold You To Your Promise” med en underbar orgel som spelpartner. En fin version av Millie Jacksons ”Angel In Your Arms” och en typisk George Jackson-komposition i ”Throw Away Me” följs av Willie Claytons ”Going Crazy” och Johnnie Taylors ballad ”Still Crazy”. Och om man sedan har förstĂ„ndet att göra Bobby Blue Blands ”ThereÂŽs No Easy Way To Say Goodbye” till sin signaturmelodi kan vi bara applĂ„dera och jubla. Och sĂ„ gör vi.

Queen Emily, nu strax över 40 Är, Àr i starten av sin karriÀr. En karriÀr som kan bli precis sÄ intressant och spÀnnande som detta debutalbum ger förutsÀttningar för. SÄ hÀr glad för en ny soulsÄngerska har jag inte varit pÄ mycket, mycket lÀnge.

/Staffan Solding


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.