Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Mitchell, Joni, James Taylor & Phil Ochs
Amchitka
(Greenpeace)

För 40 Är sedan samlades Joni Mitchell, James Taylor och Phil Ochs i Pacific Coliseum, Vancouver tillsammans med 10 000 andra för att genomföra en stödkonsert för Greenpeace projekt att stoppa USAŽs provsprÀngningarna pÄ Amchitka. SÄ hÀr en 39 Är senare (den slÀpptes nÀmligen sent i fjol) ser nu inspelningen av konserten dagens ljus och sÀlj till förmÄn för nya rÀddningsprojekt frÄn Greenpeace.

Det var en tid dĂ„ dessa tre folkmusiker var framgĂ„ngsrika i sina respektive karriĂ€rer. Joni Mitchell skulle snart slĂ€ppa ”Blue”, James Taylor hade precis slĂ€ppt det lyckosamma albumet ”Sweet Baby James” medan Phil Ă„ret innan hade slĂ€ppt ”Rehearsals for Retirement”, men var i slutet av sin karriĂ€r.

Det Ă€r en pĂ„ alla sĂ€tt lysande konsert. De tre artisterna bjuder med sina respektive stilar pĂ„ engagerade och starka sĂ„nginslag. Phil fĂ„r en önskan om att framföra ”Joe Hill” och gör det direkt och kĂ€nslosamt. Dessutom nĂ„gra eldfĂ€ngda protestsĂ„nger frĂ„n tidigare 60-tal; ”I AinÂŽt Marching Anymore” och ”IÂŽm Gonna Say It Now”. James Taylor har alltid varit kĂ€nd för sina varma, mjuka röst och tĂ€nkvĂ€rda sĂ„nger. HĂ€r tar han naturligtvis tillfĂ€llet att spela nĂ„gra frĂ„n ”Sweet Baby James”. Förutom titellĂ„ten Ă€r det ”Fire and Rain” och ”Blossom”. Joni Mitchell Ă€r som vanligt intensiv i ett högt tonlĂ€ge och vĂ€xlar mellan det djupa eftertĂ€nksamma och det raska flyende. Samtidigt som det finns mycket vĂ€rme och medkĂ€nsla för projektet och till publiken. Hon ackompanjerar sig pĂ„ gitarr, piano och ducimer i sĂ„nger som ”Big Yellow Taxi/Boney Maroney” och ”Woodstock” och kallar in James Taylor för att sjunga duett i ”Mr Tambourine Man” samt bjuder in Elliot Roberts, Peter Asher, Terry David och Greenpeace medgrundare och konsertarrangören Irwing Stowe i den avslutande ”The Circle Game”.

Och hur gick det. Efter tre av Ätta planerade provsprÀngningar lyckades Greenpeace fÄ ett stopp och lugnet la sig Äter över Amchitka. En minnesvÀrd konsert för att nödvÀndigt initiativ. Att vi har fÄtt vÀnta sÄ hÀr lÀnge pÄ att fÄ höra konserten beror pÄ att det inte gick att lösa ut rÀttigheterna förrÀn John Timmins blev medlem i Greenpeace och han nÄdde en uppgörelse med artisterna.

Om jag har förstÄtt det hela rÀtt, sÀlj denna dubbla CD endast direkt via Greenpeace och kan bestÀllas via www.amchitka-concert.com. Gör det.

/Staffan Solding


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.