Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Hat Check Girl
Tenderness
(Gallway Bay Music/Hemifrån)

Bakom bandnamnet Hat Check Girl döljer sig Peter Gallway och Annie Gallup, två artister som båda är löst kopplade till folkscenen och som har gjort plattor i egna namn under många år. Gallway senaste skiva »Manhattan Nocturne« var ett mycket lyckat försök att skildra sångarens uppväxt i Greenwich Village och Gallup är just nu aktuell med soloskivan »Weather«.

Medan Gallways senaste hade drag av jazz och regnvåta gator och Gallups nya har konstmusikaliska ambitioner i bland annat det att sångerna framförs av stråkkvartett, landar »Tenderness« någon helt annanstans. Men den är på intet sätt ologisk.

Det jazziga är närvarande, liksom de ambitiösa arrangemangen. Men här talar vi också en synnerligen attraktiv minimalism: melodierna är ofta nedstrippade till skisser. Det gör dem inte svagare, snarare tvärtom. Loopade sekvenser blandas med mer utvecklade arrangemang. Hypnotiskt, ja, och närvaron är högst påtaglig. Referensen kan verka långsökt, men ibland påminner Hat Check Girl mig om hur bra Trickys två första skivor är.

Rösterna samspelar fint och bärs fram av personliga uttryck. Särskilt Gallup imponerar med sin mångsidighet, även om det är Gallways vackra »Blood Red Dress« som är bästa spåret.

www.tedeborg.se

/Bengt O Tedeborg

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.