Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Mel & Tim
Mel & Tim
(Ace)

Engelska Ace återutger kultförklarade ”Mel & Tim” på sin etikett BGP – Beat Goes Public. Mer rätt än så kan det inte bli. Detta Mel & Tims andra album på Stax 1974 har varit en samlares dröm sedan många år. Dels för att den är så bra och dels för att den har varit svår att komma över sedan den på slutet av 70-talet försvann från cut out-backarna.

Sångarduon Mel & Tim slog igenom 1969 med ”Backfields in Motion”, som klättrade till tredjeplatsen på Billboards R&B-lista. De var kusinerna Mel Hardin och Tim McPherson från Jolly Springs, Mississippi som reste till Chicago och blev upptäckta av Gene Chandler.
De flyttade till Stax 1972 och fick en hit med ”Starting All Over Again”, som också blev titellåt på deras första Stax-album. ”Mel & Tim” kommer som nummer två och erbjuder oss en enastående southern soul med en glimt av den kommande folkfunkvågen. ”Keep The Faith”, ”Forever And A Day”, The Same Folks” och ”It´s Those Little Things That Counts” för att nämna några njutfulla och eftersökta sånger som nu åter ser dagens ljus för en billig peng.

Hit men inte längre. Mel & Tim kom sedan aldrig upp i samma nivå som de nådde under början av 70-talet. Eller var det så att nya stilar tog över och lämnade ingen plats för den soul som Mel & Tim tagit med sig från 60-talet. Jag minns att jag själv var tveksam till deras lättsamma lite funkiga soul när den kom. Jag har dock bättrat mig med tiden.

/Staffan Solding

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.