Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Stark, Lucas
Strejk i paradiset
(Kakafon/Naxos)

FackföreningssĂ„ngen Ă€r en viktig del av den radikala folksĂ„ngstraditionen i USA. ÄndĂ„ Ă€r det som om den glömts bort lĂ€ngs vĂ€gen. I Greenwich Village-vĂ„gen var det frĂ€mst sĂ„ngarna som sjĂ€lva varit med i kampen för att fĂ„ arbetarna att organisera sig som höll sĂ„ngerna vid liv, som Pete Seeger.

Senare har Hazel Dickens och Barbara Dane sett till att bevara Harlan County-traditionen. BÄde Pete Seeger och Hazel Dickens har ocksÄ spelat in sÄnger av den syndikalistiske kampsÄngaren Joe Hill, född Joel Emanuel HÀgglund i GÀvle 1879, avrÀttad i ett justitiemord i Utah 1915.

Den stora amerikanska satsningen pÄ Joe Hill har dock Joe Glazer gjort, verksam i samma aktivistiska tradition som Joe Hill sjÀlv. DÀrför var det glÀdjande nÀr Steve Earle kallade fram Joe Hill ur glömskan tillsammans med Woody Guthrie och Emma Goldman i sitt populistiska anthem »Christmas in Washington«.

Och nu ger Lucas Stark ut en skiva med suverÀna Joe Hill-tolkningar. JÀmfört med tidigare uttolkare som Finn Zetterholm och Mats Paulson drar Lucas Stark ner tempot, jÀmfört med Christer Forsberg ger han oss en nertonad och mindre aggressiv Joe Hill. Inramningen Àr countrybetonad med dragspel, mandolin och dobro; Luffaren fÄr dessutom ett lÀckert conjuntodrag. Det gör Joe Hill till en musikalisk samtida, men den diskreta inramningen frilÀgger ocksÄ texten.

Det Àr som om Lucas Stark vill pÄminna oss om att Joe Hills texter fortfarande Àr giltiga. DÀrför Àr det bra att han i sÄ hög grad förlitar sig pÄ Jacob Brantings och Ture Nermans gamla översÀttningar; som vÀrlden ser ut behöver de inte göras om. Till det kommer nÄgra översÀttningar av Stark sjÀlv, en texttrognare »Mr Block« och nÄgra sÄnger som inte översatts tidigare som »The Girl Question«.

/Magnus Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.