Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Patton, Charlie
You´re Gonna Need Somebody When You Die
(Monk, vinyl)

Ett julklappstips. För alla er som ännu inte har skaffat det som varje bluesälskare måste ha, Charlie Patton ”The Father Of The Delta Blues”, så finns nu chansen igen. Denna gång i vinyl. Dessutom samlat i en box med fyra vinylplattor, en poster, en booklet och sex vykort med motiv från den tidens annonser.

Det betyder 54 spår inspelade mellan 1929 och 1934 och det betyder en mängd klassiska blueslåtar; ”Pony Blues”, ”A Spoonful Blues”, ”High Water Everywhere”, ”High Sheriff Blues”, ”Stone Pony Blues” och ”You´re Gonna Need Somebody When You Die” till exempel.

När jag köpte mina första återutgivningar av Charlie Patton för 40 år sedan var ljudkvaliteten det stora problemet. Genom åren har den stadigt blivit bättre och bättre. Tekniken har gjort det möjligt för oss, utan att för den skull ta död på allt för mycket av det ursprungliga ljudet, att återhöra musiken. Och det är vi tacksamma för.

Charlie Patton är en speciell bluesartist. Han var inte den främste av gitarrister, inte den främste av sångare och inte den främst av låtskrivarna. Men han var en av de främsta bluesartister att få dessa delar att verka i en energisk helhet. Tyngd, tuffhet, känsla, dramatik och uttrycksförmåga gjorde honom till kungen av Deltabluesen. Hans sånger handlade om kärlek och död, bossar och översvämningar och om livet i stort under dygnet alla timmar. Han blev också inspiratör och förgrundsfigur för många av dem som skulle komma efter. John Lee Hooker och Howling Wolf var barn i hans släptåg på Dockery´s Plantation i Mississippi.

Charlie var känd och populär. Han hade ständiga bokningar på barer och taverner runt i Mississippi. Dessutom var han en stor entertainer och kunde spela och sjunga de mest populära sångerna och stilarna; blues, hillbilly, ballader, gospel och countrydanslåtar. Han hade en stor och mäktig röst och kunde göra sig hörd över stora områden utan förstärkare och mikrofon.

Charlie Patton dog i en hjärtåkomma redan 1934, 42 år gammal, och lämnade efter sig en av 1900-talets stora musikskatter. Denna skatt har under de senaste 40 åren givits ut i olika former. Nu finns den åter på riktig vinyl. Alternativ på CD finns naturligtvis också. JSP gav 2002 ut en 5CD-box med hans sånger och ytterligare spår från hans samtida.

/Staffan Solding


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.