Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Britannicas, The
The Britannicas
(kool kat musik)

En trio som sitter i varsin vĂ€rldsdel och gör musik tillsammans. Är detta ett hĂ„llbart koncept?

Magnus Karlsson hÄller till i Stockholm med sina gitarrer. Herb Eimerman gör sitt gitarrjobb i Chicago. Och i Australien finns trummisen Joe Algeri. Alla tre sjunger och de kan allt om hur stÀmsÄngen lÀt nÀr Beatles var som störst. Alla tre tycks vara besatta av brittisk 60-talsmusik.

Hur de kÀnner varandra vet jag inget om. Men jag vet att de gör sina jobb med lÄtarna var och en pÄ sitt hÄll och sedan mixas alltihop nÄgonstans i vÀrlden. Och resultatet har blivit en 12 lÄtar lÄng powerpopplatta med stark kÀnsla för hur det lÀt pÄ topplistorna en gÄng i tiden.

Det Àr snyggt jobbat. Man hör tydliga referenser till gamla topplÄtar och dÄ inte bara med The Beatles. Lyssnar man noga kÀnner man igen olika detaljer som gÄr att hÀnföra direkt till de tunga sextiotalsnamnen. Ja, hÀr finns t o m ett intro som mÄste vara hÀmtat frÄn en gammal Buddy Holly-dÀnga.

Vad hÀr inte finns, det Àr nÄgra lÄtar som sticker ut. Alla tolv spÄren Àr ganska lika i arr och framförande. Det blir lite enahanda nÀr man spelar hela plattan i ett svep. Vad som ocksÄ kÀnns lite trist, det Àr framför allt att rösterna saknar den briljans, som uppstod nÀr John och Paul stÀllde sig vid varsin sÄngmik och gav jÀrnet. HÀr gÄr rösterna ihop pÄ ett sÀtt som gör dem ointressanta i lÀngden.

Men visst Àr det ett hÀrligt experiment och ett sÀtt att jobba som skapar nyfikenhet och förvÀntningar pÄ fortsÀttningen. Och man undrar förstÄs om trion tÀnker trÀffas nÄgon gÄng och prova sina lÄtar inför publik?

/Rune HĂ€ger


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.