Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Sahm, Doug
The San Antonio Hipster
(San Antionio Records)

Alldeles underbart Àr det hÀr, huvud nickar, fot stampar och rumpa vickar sÄ mycket den nu kan vicka pÄ en gammal man.

Faktiskt, jag hade glömt hur bra Doug Sahm var. Glömt och förtrÀngt pÄ grund av eget pÄtvingat utanförskap, för att man mÄste ifrÄgasÀtta, för att fjÀrma sig frÄn vad jag trodde var anpassning till de rÀtta Äsikterna.

Allt Doug Sahm gjorde i de olika sammanhang han spelade in och framtrÀdde med var inte bra. En del var till och med vedervÀrdigt, slarvigt, onyanserat.

Men resten var alldeles underbart. Den bÀsta dansmusik som tÀnkas kan och det var dÀrför Doug Sahm blev sÄ populÀr i Sverige. En kultfigur fÄr nÄgra fÄ egenutvalda visade sig gÄ hem hos det mytomspunna vanliga folket och dÀr stod de egenutvalda och fattade ingenting.

Kanske för att den Doug Sahm som blev en svensk dansbandshjÀlte visade sig vara nÄgon annan Àn den mytiske mannen med svÄrfÄngade samlarsinglar, ja ni vet.

Att skriva om»The San Antonio hipster« Ă€r bĂ„de lĂ€tt och mycket svĂ„rt. LĂ€tt, dĂ€rför att musiken pĂ„ de 21 spĂ„ren Ă€r en njutning.

De 21 spÄren Àr alla frÄn Doug Sahms produktion pÄ 1980-talet. Vilket innebÀr tror jag att det mesta Àr inspelat och utgivet pÄ svensk etikett, Sonet. Det Àr 21 lÄtar som tÀcker hela det rotspektrum som var Doug Sahm, hans vÀrld, hans liv, hans musik. Han kramade musiken och han kramde oss lyssnare och han kramde oss mÀnniskor. Men ibland var han som det vuxna bortskÀmda barnet och det Àr nu det svÄra kommer.

Att skriva om den plattan tangerar det interna, det nÀrmar sig en jÀvsituation.

SammanstĂ€llningen Ă€r gjord av Lennart Persson, vĂ„r Lennart Persson. Ursprungligen ett privat urval som skulle visa alla och envar hur bra Doug Sahms 1980-tal var. Till minne av Lennart och Doug finns nu den privata bĂ€st-med-bandet utgivet officiellt. PĂ„ ett skivbolag vars Ă€garrötter finns just hos Sonet, Dag HĂ€ggqvist och Lars-Olof HelĂšn, han som kallas »Helan«. HĂ€ftestexten Ă€r skriven att Mats Olsson, ja just den Mats Olsson. Doug Sahms svenske banĂ©rförare, apostel och platonisk groupie.

Utan Mats Olsson hade kanske inte Doug Sahm kommit till Sverige och hade han ÀndÄ kommit hade det kanske varit i skymundan. Men genom Expressens Popsida kom Doug Sahms varje andetag att redovisas och det de positivaste adjektiv som tÀnkas kan. NÀr han kom var manegen smÄkrattad, ja.

Men vad ingen förstod, allra minst den inre singelsamlarkartellen, var att Doug Sahm var en folkets artist. Han och hans musikanter spelade sig in i folkhemmet (jo, det fanns rester kvar av det, dÄ).

Kanske vÀnde nÄgra av mytbevararna dÄ ryggen till, nÀr man inte fick ha Jesus för sig sjÀlv.

Lennart Perssons sammantÀllning Àr dÀrför en vÀlbehövlig lektion i Àrlighet. Ty den som vÀnde sitt ansikte frÄn Doug Sahm vÀnde ocksÄ sitt ansike frÄn musiken. Jag har sjÀlv Äter vÀnt mitt ansikte Ät Doug Sahm. GÄ ni alla och gör sammanledes.

Skivan finns i Rootsyshopen www.rootsy.nu/butik/album.php?id=1171

/Frank Östergren


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.