Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Fatboy
Overdrive
(Family Tree Music)

Det har inte hÀnt mycket sedan sist. Liksom föregÄngarna In my bones och debuten Steelhearted Àr Overdrive ett vÀlproducerat album med snygga arr och fantastiska lÄtar som balanserar som lindansare pÄ grÀnsen mellan rockabilly och old school country. Det finns sÀkert de som frÄgar sig om inte Fatboy ska ta nÄgra steg till, Ät valfritt hÄll, men det gör inte jag. Fatboy hittade sitt sound om inte frÄn dag ett sÄ i alla fall frÄn skiva ett.

Denna gÄng Àr dock inte Jugglo Wall med, enligt mig en av landets bÀsta trummisar.

Jag har funderat en del pÄ vad som skiljer Fatboy frÄn andra svenska rockabillyband. De flesta av de andra i genren finner en Àra i att gÄ lÀngre tillbaka i tiden, bÄde i stil och produktion. Fatboy lever hÀr och nu men det Àr tydligt att de Àlskar det dÀr skimret som ligger över 50-talet. Det Àr mer rent, mer slick, mindre skitigt och fÀrre raspiga mikrofoner. ProduktionsmÀssigt kan jag inte hejda tankarna att vandra ivÀg till Brian Setzer nÄgon gÄng dÄ och dÄ.

JÀmförelserna har alltid haglat över Fatboy. Chris Isaak, Roy Orbison, Weeping Willows och David Lynch blir allt som oftast nÀmnda. Men egentligen Àr det dags att vi ger Fatboy den credit de förtjÀnar, som ett av Sveriges mest oförlikneliga band.

/Sabina von Greyerz


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.