Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Fowler, Rex
Imagined - The John Lennon Song Project
(Red Engine Records)

John Lennon skulle fylla 70 i höst och det släpps boxar och dubbel-CD med hans gamla fina låtar i nymixade versioner. »Double Fantasy« från 1980 har putsats upp av producenten Jack Douglas och Yoko Ono. En box med titeln »Gimme Some Truth« innehåller fyra album. Vill man inte nöja sig med detta, kan man skaffa »The John Lennon Signature Box« som innehåller åtta album plus en del samlargodis som väl antas ska passa de värsta Lennon-nördarna.

Men det finns andra sätt att hylla Lennon.

Rex Fowler och Tom Dean var båda framgångsrika, var och en på sitt håll, som folk/rock-poeter under 1970-talet. Fowler med sin duo Aztec Two-Step är kanske den som någon har kvar i minnet.

Och det är han som driver Lennon-projektet, där resultatet är en CD med en lång rad av den gamle beatlens bästa låtar.

Både Fowler och Dean sjunger och spelar gitarr och med sig i studion har de både flera andra instrument som de själva kan hantera och tillfälliga musiker som behärskar munspel, cello, dragspel, bas, piano och vad som har ansetts behövas. Det kommer också in en kvinnlig stämma som tillhör Alana McDonalds.

Fowler tycks ha ett speciellt intresse i att plussa ihop låtar. »You Can´t do That« går t ex över i »I Call Your Name« utan att man tänker på det och samma sak händer i flera andra spår, vilket ger det här projektet en hög generositetsfaktor.

Då kvarstår naturligtvis bara frågan vad det här ska vara bra för? Har inte Lennon själv en gång i tiden visat hur han vill att hans låtar ska låta?

Kan de bli bättre än i Lennons egna versioner?

Vill man inte hellre höra Lennons röst i t ex »In My Life« eller »I´ll Cry Instead«?

Jo, naturligtvis är det så. Ingen kan göra Lennon-låtar bättre än Lennon.

Men det kan också vara intressant att upptäcka vad ett Lennon-fan som Rex Fowler hittar för möjligheter att förnya och utveckla gamla kända spår från Lennons plattor. För allt är gjort med uppskattning, respekt och naturligtvis beundran. Och den stämning som finns i originalspåren har bevarats, trots att det låter annorlunda.

Man kan väl säga att det här är en platta som inte behövs, men som ändå är ett intressant dokument med musik från en stor låtskrivare, som säkert skulle tycka att det här är ett sätt så bra som något att bli hyllad på.

/Rune Häger


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.