Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Handsome Family, The
Scattered
(eget)

The Handsome Family är ett udda musikerpar. Verkligen unika. Rennie och Brett Sparks har skapat egen musik de senaste 20 åren med ett underbart resultat. Rennie är poet och Brett är kompositör. Han sätter toner till de små absurda eller mycket verkliga historier som Rennie skapar. Sedan sjunger de dem tillsammans medan Brett spelar gitarr och Rennie diverse olika instrument. Historier från verkligheten men lite skruvande, eller personligt reflekterande. Hur man nu vill se det. Men härligt är det att lyssna på. Rockande folkmusik där Bretts sångröst ligger stor med förmåga att vandra upp och ner i tonläge och volym. Dramatiskt när det behövs och ljuvt när det är det som gäller. Rennie ligger oftast högt och tunt och skapar en speciell spänning i låtarna om dessa dramatiska livsöden.

”Scattered” är en ”Further Collection of Lost Demos, Orphaned, and Odd Covers” som följer på den samling ”Smothered and Covered” som kom 2002. Båda säljs enbart direkt av Rennie från hemsida eller på konsert.

Denna nya samling innehåller inspelningar som spänner över en 20-årsperiod och bjuder på egna sånger och andras sånger. De tidiga inspelningarna är mer av karaktären garagerock och de senare mer typiska Family-låtar. Och här finns ett par riktiga pärlor. Bob Dylans ”Just Like Tom Thumb´s Blues är en sådan. Låten i sig är fantastisk och i Family-versionen nästan ännu bättre med sitt dragspel, sin pedalsteel och elgitarr. Den fanns med på tidningen Uncuts samling från 2005. Hank Williams ”Lost Highway” är ett annat guldkorn från en tysk hyllningssamling från 2002. Bluegrasslika ”What Does The Deep Sea Say?” av The Blue Sky Boys visar att det finns mycket musik i det här paret.

Det blir något färre Rennie-kompositioner när man samlar på detta sätt. Vilket kanske också blir plattans svaghet. The Beatles ”Eleanor Rigby”, Leonard Cohens ”Famous Blue Raincoat” och Jim Reeves ”The Blizzard” i all ära men Rennie har en förmåga att få fram historier som ingen annan kan. Fascinerande, spännande och förförande. Denna samling ger oss en större och mycket intressant inblick i The Handsome Familys musikaliska utvecklingen. Den har gått framåt, Rennie.

/Staffan Solding

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.