Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Cenlistho
Rorschach
(Kopasetic/Naxos)

Skivbolaget Kopasetic ger ut obscent mycket bra musik. Mycket av den kretsar kring saxofonisten Cennet Jönsson som nu ger ut sin fjÀrde skiva för Äret, den hÀr gÄngen med nybildade trion Cenlistho vars namn bildas av musikernas förnamn: Cennet, slagverkaren Lisbeth Diers och basisten Thommy Andersson.

Albumets titel antyder ett förstÄelsemönster för musiken. Den Àr tematiskt obunden, ofta skapad i ögonblicket och likt ett Rorschach-test öppen för skilda projektioner av vÄra omedvetna impulser, för olika sÀtt att skapa mening av musikens fria och fritt undanglidande gestalter. Den kan uppfattas som existentiellt sökande och rastlös, men ocksÄ som sluten i sina egna rogivande figurationer.

Improvisationerna tar sakta form i en rytmiskt öppen rymd, dÀr Lisbeth Diers och Thommy Andersson ofta svarar pÄ de melodiska mönster Cennet Jönsson antyder, snarare Àn stöder dem rytmiskt. Det ger en lÀckert polymelodisk effekt, dÀr ingenting Àr givet men allt Àr möjligt. Det stora i Cenlisthos musik ligger i hur dessa möjligheter korresponderar med lyssnandets sökande efter struktur i en musik som Àndrar sina positioner i ett tilltal som Àr öppet men som ocksÄ skapar sin egen, absoluta nÀrvaro i ingivelsens ögonblick.

Och givetvis Àr ocksÄ mitt försök att beskriva musiken ett resultat av en omedveten strÀvan efter mening och riktning. Cenlisthos musik blandar komposition med fri improvisation pÄ ett sÀtt som gör dem omöjliga att sÀrskilja. Det gör den inte mindre laddad, varken existentiellt eller musikaliskt.

/Magnus Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.