Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Steve Grahn & Mattias Malm
Final Route
((Egen utgivning))

Det Àr lÄngt till Memphis om man bor i utkanten av Malmö.

Men det finns bitar i livet som tar bort avstÄnd och förenar oss stackars mÀnniskor.

Musik till exempel. Memphis, Malmö och Musik. Det hörs ju att dessa tre element borde kunna bilda en enhet. Nu finns den.

Men det tog tid för den musikaliske malmöpÄgen Steve Grahn att besöka Memphis, en plats i tillvaron som lockade honom redan som ung grabb. DÄ hörde han blues för första gÄngen och han insÄg att en av bluesens huvudstÀder alltid hade varit Memphis. Dit mÄste man resa nÄgon gÄng.
Redan dÄ kÀnde han att bluesen bygger pÄ en stark kÀnsla som finns inne i oss nÄgonstans. Och den kÀnslan bevarade han, Àven om hans första musikaliska steg togs i rockŽnŽroll och pop. För det var ju det som alla kompisar gillade och det som lockade publik pÄ alltifrÄn skoldanser till popgalor. Steve var med och bildade mer Àn ett popband och nÀr han började kÀnna sig för gammal för tonÄrspop, fortsatte han sin musikaliska bana med att spela som trubadur pÄ pubar och krogar.

Men han hade nÄgot annat inom sig och sakta men sÀkert förstod han att det var blues han skulle Àgna sig Ät. Han ville fÄ hem bluesen till Malmö. Och i slutet av 1990-talet bildade han bandet Three Studs and a Stone tillsammans med bl a sonen Anders. Bandet slÀppte tvÄ CD-plattor.

1999 var Steve en av de drivande krafterna nÀr föreningen Malmoe Copenhagen Blues Connexion bildades och sedan dess har han Àgnat sig Ät den hÀr musiken som till och med har tagit honom hela vÀgen till Memphis. Den resan blev av tack vare vinsten i Baltic Blues Challenge 2009 som hölls i tyska Eutin.
Med pÄ resan var ocksÄ gitarristen Mattias Malm (lÀgg mÀrke till hur saker och ting hÀnger ihop: Malmö, Memphis, musik, Mattias Malm!), som har blivit Steve Grahns musikaliske följeslagare och hördes redan 2006 pÄ CD:n ThatŽs Alright.

Nu har det hÀr teamet slÀppt sin andra platta: Final Route. Och den visar hur den starka kÀnslan för blues kan rota sig Àven i Malmö.

Steve ligger musikaliskt bakom alla lÄtarna, nÄgra med hjÀlp av Malm. Dessutom har Johan Boman skrivit nÄgra av texterna, som alla Àr pÄ engelska.

Det lÄter inspirerat av delta blues. Musiken och sÄngen Àr laidback, rakt pÄ sak och med akustiska gitarrer som det viktigaste stödet. Ibland vÀxer det in ett munspel hanterat av Thomas Melau, ibland hörs bas och trummor och i Unemployed Man Blues spelas det enbart pÄ en cigarrlÄdsgitarr som fÄr stöd av fotstamp. I fina Lonesame In A Crowd hör vi bara Steve Grahn sjÀlv med en akustisk gitarr.

SÄ trots att det handlar om behaglig smÄskalighet i produktionen Àr det stor variation i plattans scenario. Grahn letar sig ner i rötterna och hÀmtar idéer som han bygger vidare pÄ och man upplever att hans kÀnsla för blues Àr 100% Àkta.

Nu kÀnns det inte lika lÄngt lÀngre mellan Memphis och Malmö och det Àr tack vare musiken.

/Rune HĂ€ger


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.