Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Greg Koons and the Misbegotten
Welcome To The Nowhere Motel
(Kealon/Hemifrån)

Detta är Koons debutalbum och han gör det inte onödigt lätt för sig. Genren är americana i en rätt obestämd mening, och Koons bygger sin variant enligt den klassiska formeln: text, melodi och trovärdighet och rätt lite därutöver. Steve Earle är en av förebilderna, Townes van Zandt en annan. I spår som »Elizabeth« hörs också tydliga ekon av Tom Petty. Det är uppenbart att 60-talets popmusik är en lika avgörande influens för Koons som mer rootsig folkmusik.

Resultatet är riktigt lyckat, även om det tog mig några lyssningar att inse det. En del ligger Koons i fatet, framför allt musikens relativa vanlighet och det faktum att hans röst inte är särskilt personlig. Å andra sidan är flera av melodierna riktigt starka och han tolkar sig själv med den äran.

Skivans titel ger en föraning om texterna och när låtarna heter saker som »Los Angeles looks prettier on TV« och »A picture of my pa before he died in Vietnam« skvallrar det om ett inflöde från såväl privata händelser som det öra han har mot marken.

Tillsammans med Koons välutvecklade formuleringskonst och de högklassiga musikerna – folk som spelat med bland andra Ron Sexsmith och Ben Harper och som nogsamt undviker att ställa sig i vägen för låtarna – bildar dessa elva sånger en tilltalande helhet. Jag förvånas inte över att Koons platta uppmärksammades en hel del när den släpptes i USA redan förra året.

www.tedeborg.se

/Bengt O Tedeborg


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.