Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Roberts, Alasdair
No Earthly Man
(Drag City)

Det Àr allt lite mÀrkligt hur vi svenskar verkar vara bra mycket mer intresserade av andra lÀnder och kulturers folkmusik Àn vÄr egen. Jag kan bara gÄ till mig sjÀlv. Innan jag lÀste en 5-poÀngare om svensk folkmusik pÄ universitetet visste jag ingenting, och hade egentligen inget intresse av att lÀra mig heller. Nu vet jag lite mer och intresset har ökat i takt med kunskapen. Likt förbannat blir jag mer upphetsad över en ny platta med skotten Alasdair Roberts Àn vad som helst med Lena Willemark eller Hedningarna.

Nu kanske inte detta Ă€r renodlad folkmusik per se, men bestĂ„ndsdelarna och vibbarna Ă€r klart hĂ€mtade dĂ€rifrĂ„n. Vi slipper sĂ€ckpiporna (som f.ö Ă€r en vĂ€ldigt liten del av den skotska folkmusiktraditionen) och jiggarna, men fĂ„r desto mer av vemod, svĂ„rmod och, tja, enbart mod. För »No Earthly Man« Ă€r, i all sin ansprĂ„kslöshet, en vĂ„gad platta. Kompromisslös och viljestark, levande och varm och vĂ€l sammanhĂ„llen, med en urĂ„ldrig, men samtidigt uppdaterad atmosfĂ€r.

För det behövs sĂ„ lite ibland. PĂ„ öppningslĂ„ten, »Lord Ronald«, som lĂ„ter som en uppdaterad version av »Johnny Boy«, med sitt magiska, förföriskt vackra, nakna orgel-och-sĂ„ng-arrangemang, lĂ„ter Roberts som om hela den skotska historien klamrar sig fast i hans kristallklara stĂ€mband, samtidigt som han blickar ut över det som Ă€r kvar av det stolta brittiska musikarvet.
Resultatet Àr finlemmad folkore, stolt men brÀcklig, som en Braveheart pÄ sin dödsbÀdd.

Resten av albumet Àr kanske inte riktigt lika omvÀlvande, men Roberts söta vuxenvisor och lite motsÀgelsefulla gosskörsröst vÀgrar slÀppa taget nÀr du vill hamnat i dess grepp. Han Àr som Nick Drake utan Ängesten, Patrick Wolf utan vodootramset och laptopen eller en nÄgot mer gladlynt Will Oldham, en modern bard med rötterna grundligt planterade den skotska myllan. Kompet inskrÀnker sig till enklast möjliga, med Roberts röst och akustiska gitarr i centrum och omfamnar mjukt lÄtarna, alltid berett att göra exakt vad som krÀvs för att dessa inte bara ska virvla förbi som sand i vinden.

Och pĂ„ den tragiska, men hoppfulla »Sweet William« Ă€r Roberts inget annat Ă€n en inbjudande lanterna i det svarta hĂ„l vi kalla tjugohundratalsmĂ€nniskor kallar folkmusik. Vackert, sÄ 

/Ola Karlsson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.