Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Mednick, Steve
What Remains
(Cottage Sound/Hemifrån)

Steve Mednicks sjunde skiva sedan debuten 2006 är i mångt och mycket en sångcykel med frågan om sanningen med stort S i fokus. Jag tycker mig höra ekon från både Marx – begreppet falsk ideologi ligger nära ytan här – och Jesus himself: ”sanningen ska göra er fria”. I många av låtarna slår Mednick an en sträng som inte bara fungerar filosofiskt utan även konstnärligt, även om svaret i det förra avseendet hotar bli intetsägande naturromantiskt.

Men Mednick har hjärtat på rätta stället och en tilltalande röst. Rasp i halsen och en hel del näsa – tänk Zevon, Dylan och i synnerhet Elliott Murphy. Han kan göra goda melodier också. Bäst beskrivs de kanske som folkmusik med episka rockambitioner.

Tyvärr finns här också en del barlast också i form av melodier som inte lever sina egna liv utan mer låter som bleka varianter på de som är riktigt starka. När en och annan text också är relativt poänglös, önskar jag att Mednick hade dragit ner på sitt utgivningstempo något.

Musikerna gör ett bra jobb. Förutom sedvanligt rockkomp bjuds vi på fiol och cello i viktiga roller. Resultatet är överlag lyckat men plattan Mednick gjorde förra året tillsammans med Eddie Seville, producent här, var starkare och mer varierad. Och han bör hyra in en pianist nästa gång: det egna tangentspelandet blir för rudimentärt i längden.

www.tedeborg.se

/Bengt O Tedeborg

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.