Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Herring, Vincent & Earth Jazz
Morning Star
(Challenge Records/import)

Saxofonisten Vincent Herring har gjort ett femtontal skivor i eget namn och kan höras pÄ ytterligare nÄgra hundra album som sessionmusiker. Han Àr rotad i hardbopen och har spelat med musiker som Freddie Hubbard, men ocksÄ med bebopens genombrottsmÀn som Dizzy Gillespie och Art Blakey (naturligtvis), med storband och fusionsmusiker.

Earth Jazz Àr Vincent Herrings fasta kvartett. Anthony Wonsey spelar piano, Richie Goods bas och Joris Dudli trummor. Titeln pÄ albumet »Morning Star« kan möjligen tolkas programmusikaliskt, som en vitamin- eller hellre koffeininjektion för att vÀcka lyssnaren. Anslaget Àr klassisk hardbop, men Richie Goods drar ocksÄ ivÀg med ett elbassolo i »Naima« som vÀcker associationer Ät det tyngre fusionshÄllet. Annars Àr tolkningen avklarnad med nertonat spel av Herring, som lÄngsamt förtÀtas och intensifieras, och eftertÀnksamt piano av Wonsey.

Den lÄngsamma förtÀtningen Àr ett signum för musiken. Flera spÄr börjar avvaktande, nÀstan lite slappt. En melodilinje eller en rytmisk figur anger en riktning. Musikerna sluter an i lyhört ensemblespel, innan nÄgon av gruppmedlemmarna frigör ett solo i en impuls frÄn den gemensamt etablerade grunden. De andra musikerna svarar. Helheten blir alltmer dynamisk med röster och motröster i en framÄtlutad rörelse, ofta med succcessiva tempohöjningar.

Bortsett frÄn »Naima«, Mulgrew Millers »Soul Leo« och den vackra balladen »Morning Star« av Rodgers Grant (för en rockpublik förmodligen mest kÀnd för »Yeh! Yeh!«), bestÄr skivan av lÄtar skrivan inom gruppen. Musiken rör sig bÄde linjÀrt mot alltmer förtÀtade figurationer och i en lyrisk och meditativ cirkelrörelse. De tvÄ rörelserna förenas i en intensiv och laddad uttryckskraft, dÀr soloimprovisationen och det lyhörda ensemblespelet blir tvÄ omistliga aspekter av musiken, inte tvÄ distinkta hÄllningar i den.

/Magnus Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.