Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Sargent, Phil
A New Day
(www.philsargentmusic.com)

Gitarristen Phil Sargents nya skiva »A New Day« Àr nÀrmast ett »mood album«. Förutom en lÀcker hÄrdrockpastisch vilar det en meditativ och eftertÀnksamt dröjande stÀmning över musiken. Sargents gitarrspel Àr ofta melodiöst. Han hÄller ut tonerna i ett laddat sustain, och han ger det melodiska flödet en laddad oregelbundenhet.

Phil Sargent kompas av bas och trummor, i tvÄ spÄr ocksÄ av piano och orgel. Men avsaknaden av blÄs kompenseras av sÄngerskan Aubrey Johnson. Hennes ordlösa sÄng tar nÀrmast trumpetens plats; unisont med Sargent vilar hon gÀrna pÄ tonen pÄ ett sÀtt som pÄminner om Miles Davis. Det ger en vocalese-artad effekt, trots att den ordlösa sÄngen rent definitionsmÀssigt inte Àr en del av den tekniken.

Aubrey Johnson vrider ocksÄ till sin röst pedalvÀgen, pÄ samma sÀtt som Sargent arbetar med sina gitarrpedaler. Det förstÀrker den sÀregna samstÀmmigheten mellan de tvÄ, en samstÀmmighet som starkt bidrar till musikens egenartade karaktÀr.

Men frÀmst ger skivan en djupt meningsfull uppvisning i jazzgitarrens möjligheter. Phil Sargents personliga klang, hans suggestiva melodiflöden och flyhÀnta skalklÀttringar speglar en avklarnad virtuositet dÀr tekniken ingÄr i en organisk förening med en lyriskt laddad uttrycksstrÀvan.

Och den hÄrdrocksprÀglade »Powerplay« understryker vilka melodiska möjligheter som den tunga rockballaden ger en skicklig gitarrist, samtidigt som Aubrey Johnsons sÄng nyanserar och fördjupar kÀnslouttrycket.

/Magnus Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.