Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Tolstoy, Viktoria
My Swedish Heart
(Act)

Titeln pĂ„ Viktoria Tolstoys nya skiva Ă€r tvivelaktig. »My Swedish Heart«: Vad betyder det? Är svenskheten en fysiologisk egenskap? Finns det ett svenskt blod som pumpas ut ur hjĂ€rtat? Eller skall titeln tolkas metaforiskt? Som ett tecken för tillhörighet? Eller för kĂ€rlek till Sverige? Men dĂ„ borde skivan hetat »My Heart for Sweden« eller nĂ„got Ă„t det hĂ„llet.

Skivan börjar ocksÄ i nationalromantisk anda med en del traditionellt material i arrangemang av Ale Möller, tillÀgnat Jan Johansson. Den svenska folkmusiken sÀtter sin prÀgel pÄ skivan, som artar sig till en hyllning av femtio- och sextiotalens folkjazziga ikoner.

Inget fel i det, inte i och för sig. Lars Gullin hade en alldeles egen genialitet, Jan Johansson tolkade inte enbart svensk folkmusik utan Àven östeuropeisk, och Bengt-Arne Wallin Àr en lysande kompositör och arrangör. Den svenska folkmusiken gav ocksÄ ett unikt bidrag till jazzen. Och dÄ tÀnker jag inte bara pÄ det nationalromantiskt festischerade svÄrmodet och alla lÄngsamma solnedgÄngar, utan pÄ det register av halv- och kvartstoner som finns i de uppsvenska spelmanstraditionerna. DÀr gav det nordiska ett material för jazzen.

ÄndĂ„ tycker jag att delar av Viktoria Tolstoys nya skiva andas nationalromantisk fetischism. »Jag vet en dejlig rosa« hör inte hemma pĂ„ jazzrepertoaren, och Ulf Wakenius gitarrintroduktion Ă€r svulstig i sin ansprĂ„ksfulla lĂ„gmĂ€ldhet. Sedan sjunger Viktoria Tolstoy bara sĂ„ innerligt midsommarkĂ€nsligt. UrsĂ€kta mig, men det blir kladdigt.

Den ödsliga sommarnattstrumpeten som inleder »Den första gÄng« Àr kitschig. Och varför ska Peter Danemo spela marschtrummor i sÄngen? Att Viktoria Tolstoy sjunger bra kan bara hjÀlpligt rÀdda vederstycket.

Med det sagt, kan jag bara konstatera att Viktoria Tolstoy har gjort en pÄ det hela mycket bra skiva. Hon Àr en skicklig jazzsÄngerska, med en flexibel röst och rik nyanseringsförmÄga. Numera Àr hon ocksÄ lika bra pÄ skiva som pÄ scen. PÄ hennes tidiga skivor fanns annars en tendens till gapighet, till överdriven tillit till röststyrkans allena saliggörande kraft. Det vÀnde nog definitivt med förra Ärets skiva, den fina (och av mÄnga kritiker sÄ undervÀrderade) »Shining On You«.

PĂ„ hennes svenska hjĂ€rta finns ocksĂ„ mĂ„nga utsökta stycken. Hyllningen till Gullin, »Danny’s Dreaming« med text av Lina Nyberg, Ă€r vackert och smakfullt avstĂ€md, med mjukt trumkomp, diskret bas och fantasirikt pianospel av Jacob Karlzon.

Delar av den inledande »Grandma’s Song« Ă€r ocksĂ„, den nationalromantiska attacken till trots, fina. Karlzons ekon av »Visa frĂ„n Utanmyra« ger en fin klangbotten. Wakenius spelar tillbakalutad spansk gitarr. Viktoria Tolstoy sjunger ocksĂ„ med oerhörd koncentration och en lĂ„gmĂ€lt personlig uttryckkraft.

Och »Mayday«, av Anders Jormin och Lina Nyberg, Àr vidunderligt vacker. Samspelet mellan Karlzon och Wakenius Àr perfekt, och Viktoria Tolstoy sjunger just sÄ dÀr ÄterhÄllet och hudnÀra som Ätminstone jag vill höra henne. Hon har blivit en mÀstarinna pÄ att skapa personliga och intima stÀmningar. De dominerar skivan, skönhetsflÀckarna till trots.

/Magnus Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.