Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Ulisse, Donna
Holy Waters
(Hadley Music Group)

Det har funnit en tydligt religiös ton på Donna Ulisses tidigare bluegrassalbum, »When I Look Back« och »Walk This Mountain Down«, men nu kommer hennes första renodlade white gospel-skiva, »Holy Waters«. Det är, låt det sägas med en gång, en utsökt skiva precis som hennes tidigare, både de traditionella skivorna och hennes makalösa Nashville-album »Trouble at the Door«, en av nittiotalets mest övertygande debuter i Nashville; som alla seriösa countrylyssnare vet, säger det åtskilligt om klass och stilkänsla.

Även på den nya skivan ger bluegrass musiken dess ryggrad, men här finns också inslag av old timey och dessutom en sanslöst vacker popgospel, »My Jesus«, där Donna Ulisses innerliga men lågmälda sång får en traditionellare inramning av Keith Sewells akustiska gitarr och Rob Ickes dobro, inga andra instrument.

Keith Sewell har varit med på alla Donna Ulisses akustiska skivor, Rob Ickes på två av dem; Randy Kohrs spelade dobro på den första. Men även i övrigt finns det konstans i kompet. Basisten Byron House, banjoisten Scott Vestal och mandolinisten och fiddlern Andy Leftwich har också kompat Donna Ulisse på alla hennes bluegrassalbum.

Samförståndet är totalt, och ljudbilden blir trots sin öppenhet suggestivt förtätad. De olika musikerna växlar mellan klockrent ensemblespel, pregnanta licks och djupt meningsfulla solon. Det är som om varje ton, varje ackord, blir meningsbärande i Donna Ulisses musikaliska universum, både i egen rätt och som del av en tätt integrerad helhet där Donna Ulisses fantastiska röst avlockas nya nyanser av medmusikernas insatser, både instrumentalt och i den jublande stämsången.

Donna Ulisse har skrivit de flesta sångerna, själv eller i samarbete med olika co-writers, däribland hennes make Rick Stanley som också bidrar med fin duettsång. Anförvanternas klassiker »Who Will Sing for Me« är albumets enda inlånade sång, men den formulerar i sin säregna kombination av fysisk konkretion i framförandet och oförfalskad andlighet musikens grundläggande modus: absolut övertygelse och trovärdighet, både musikaliskt och religiöst.

På Spotify finns bara »When I Look Back«.

/Magnus Eriksson

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.