Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Trucks, Derek
Roadsongs
(Masterworks/SonyBMG)

Derek Trucks hör till den andra generationen gitarrister, som föddes in i sydstatsrocken. Warren Haynes lÀrde sig spela slide genom att lyssna pÄ Duane Allman i pojkrummet. Derek Trucks förÀdlade sitt slidespel genom att lyssna pÄ Duane Allman och Warren Haynes, men Àven pÄ att sÄ tydligt relatera till sÄngare, inte minst i jazzen. Derek Trucks eftestrÀvar en vokal kvalitet i sitt gitarrspel. En sÄdan fanns ocksÄ hos Duane Allman, tydligast kanske i de lÄnga jammen som »Mountain Jam« pÄ mÀsterverket »Eat A Peach«.

Och att födas in i sydstatsrocken: Derek Trucks Àr brorson till Allmans-trummisen Butch Trucks, och hans far var road manager hos gruppen.

Vad jag frĂ€mst uppskattar med Derek Trucks Ă€r att han inte bara fört traditionen vidare, han har Ă€ven fört den framĂ„t. Jazzdraget var starkt hos mĂ„nga av de klassiska sydstatsgrupperna. Även countryrockarna i Charlie Daniels Band improviserade Ă„tskilligt pĂ„ scen, eftersom de tyckte det var för trist att repetera. Och det Ă€r jazzdraget som Derek Trucks gĂ„r vidare pĂ„ dels i sitt gitarrspel och sin fina improvisationsteknik, dels i sitt val av lĂ„tar. Inte minst Rahsaan Roland Kirk Ă€r en ledstjĂ€rna för Trucks.

Den nya livedubbeln »Roadsongs« med The Derek Trucks Band beledsags ocksÄ av ett motto frÄn Rahsaan Roland Kirk:

»So until we see you again
Bright moments and keep on searchin’
For your mystery note
On the universal piano of life«

Liksom hos de sstora jazzmodernisterna och avantgardet Àr det ocksÄ hos Derek Trycks som om musik och liv flyter samman i en vacker vÀrldsförklaring. NÀr Derek Trucks avrundar »Get What You Deserve« med ett snabbt gitarrsolo, hör vi en livets egen, förtrollande rörelse tona fram mot den tunga rytmsektionen, en rörelse av liv och nyfikenhet, likt en jazzens egen frihetsförklaring förvandlad till bluesrock.

NÀr Derek Trucks sedan inleder »Days Is Almost Gone« med nÄgra lÀckra slidelicks Àr det som om han manar lyssnaren till vaksamhet, likt den överraskande effekten i en inledande metafor i en dikt av Tomas Tranströmer. Derek Trucks gör oss till lyssnare, men inte bara till musiken utan Àven till en rörelse bortom den. Han skapar knappast nÄgon rockmusikens fria form, men riktningen bortom musiken till en tillvarons mer grundlÀggande dimension delar Trucks med sextiotalets frijazzare - och med alla poeter som söker ett sprÄk bortom sprÄket.

De nÀmnda lÄtarna och ytterligare nÄgra kommer frÄn förra Ärets skiva »Already Free«, men Derek Trucks Band gör Àven fantastiska tolkningar av Coltranes »Afro Blue« med köttig hardbopsax av Mace Hibbard, Marleys »Rastaman Chant« och bluesklassikern »Key to the Highway«. Gruppens samspel Àr tÀtt, stÀmningarna Àn mer förtÀtade ju lÀngre skivan lider. Mike Mattisons mörka sÄng och Derek Trucks makalösa gitarrspel ger musiken dess karaktÀr, men det sker i ett absolut samförstÄnd med de övriga musikerna.

Liksom de klassiska sydstatsbanden Àr Àven The Derek Trucks Band en enhet, dÀr improvisationen och individualismen Àr starka, men aldrig pÄ bekostnad av gruppens samlade strÀvan eller musikens kollektiva grund.

Jag behöver vÀl inte tillÀgga att »Roadsongs« vid sidan av Court Yard Hounds och Donna Ulisses nya Àr en av de bÀsta, nya skivorna jag hört i Är.

/Magnus Eriksson

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.