Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Dr John & The Lower 911
Tribal
(429/Proper/BAM)

Doktorn går på sitt sjuttionde år nu och har varit aktiv i New Orleans brokiga musikliv i fler än femtio av dessa. Vad säger då detta om ett sprillans nytt album i nådens år 2010? Svar: ingenting och allting.

Låt mig få förklara mig.

”Tribal” låter precis som man förväntar sig att ett Dr John-album ska låta. Man hör på bara några sekunder att detta är just ett Dr John-album. Ingredienser som indianhövdingar, Mardi Gras-feeling, stompig funk, voodoomystik, politiska nålstick, rhythm & blues, rullande boogiepiano, swamp rock och humor är inga överraskningar för den som hängt med Doktorn tidigare genom åren. De fanns ju redan på hans tidiga soloalbum för sisådär fyrtio år sedan. Ingenting har hänt således?

Jovars. För det första svänger det nu med en mognad elegans som han bara kunde drömma om under de tidiga åren. Ett funkfräckt lunkande sväng som rullar och pumpar med en naturlighet som bara kan beskrivas som organisk. Bekvämt men långtifrån trött. Dessutom sjunger han bättre än någonsin; naturligtvis med sin patenterat bedagade bräkighet men också med en tonsäkerhet skarpslipad genom åren, en oefterhärmlig frasering och ett lite överraskande omfång. Åren har alltså gjort Doktorns musik gott.

Först tyckte jag faktiskt det saknades låtar. Jag hade fel. De smög upp bakifrån, tyst, nonchalant och världsvant som en en raggig bakgårdskatt som plötsligt bara står där och stryker sig mot ditt ben. Och hur skulle det kunna vara på annat vis med låtskrivare som Allen Toussaint och saknade Bobby Charles?

Bandet finns inte mycket att säga om. Varken The Meters, The Wild Tchoupitoulas eller bröderna Neville skulle ha några invändningar. Och som bonus får vi gästmusiker som slideslyngeln Derek Trucks och jazzsaxofonisten Donald Harrison.

Sexton låtar och över en timmes speltid kan tyckas som overkill, men faktum är att man inte hinner tröttna. Lunken är för skön helt enkelt. Och första spårets titel förklarar ganska bra vad hela det här albumet handlar om: ”Feel Good Music”.

/Johan Kronquist

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.