Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Court Yard Hounds
Court Yard Hounds
(Columbia/SonyBMG)

NÀr jag intervjuade Emily Robison för sju Är sedan, »Home« skulle just ges ut i Sverige och Dixie Chicks var med i ett tvivelaktigt tv-program i Stockholm, ryckte hon pÄ axlarna Ät de militanta och hÀmndlystna stÀmningarna pÄ den föregÄende skivan »Fly«, gruppens femte album.

Det var Marties och Natalies skilsmÀssoskiva, skrattade Emily Robison. SjÀlv var hon lyckligt gift med Bruce Robison. NÀr Martie Seidel (née Erwin) blivit Martie Maguire och Àven Natalie Maines gift om sig var det dags för den akustiska och mer harmoniska skivan »Home«.

Men nu kommer nÀsta skilsmÀssoskiva, bÄde en skilsmÀssa och en tillfÀllig separation. Mrs Robison har blivit Ms Robison, och Natalie Maines hade tydligen annat för sig. Resultatet Àr duon Court Yard Hounds och skivan »Court Yard Hounds«. Svenska rockskribenter har ordat om att Dixie Chicks bÄda »doldisar« tagit steget fram ur bakgrunden. Det Àr ett narraktigt pÄstÄende, dÄ systrarna Emily Robison och Martie Maguire Àr Dixie Chicks, gruppens ryggrad, hjÀrta och hjÀrna. Natalie Maines Àr bara sÄngerskan som ersatte Laura Lynch.

Men bort all arkeologi och genealogi, över till skivan. Den Àr oerhört bra, och den skiljer sig radikalt frÄn den förra skilsmÀssoskivan. De akustiska instrumenten dominerar, Àven om en del elektriska instrument (eller »leksaker« som Keith Jarrett kallar dem) smygs in hÀr och dÀr. StÀmningarna Àr avklarnade, prÀglade av luttrad insikt och en lÀngtan som inte blir desperat utan snarare formas av erfarenhetsladdad melankoli och stoisk resning. NÄgon hÀmndlystnad ryms inte i Court Yard Hounds universum.

BÄde Emily Robison och Martie Maguire Àr multiinstrumentalister, men banjo och dobro Àr Emilys huvudinstrument, fiol och mandolin Marties. SÄngerna fylls av vÀl avvÀgda inpass och fÀrgningar frÄn systrarna, men vi hör ocksÄ musiker som Lloyd Maines, Greg Leisz och slidegitarristen Audley Freed. Ofta dominerar ett instrument, som för att lÄta just det instrumentets distinkta ton definiera och fÀrga stÀmningen.

De förströdda banjotonerna i »See You in the Spring« konturerar elegant en framvÀxande förtröstan. Gitarrintrot ger en folkliknande ram Ät »Skyline«, som hÄller ihop de motstridiga kÀnslorna: en tumultuarisk ensamhet, men ocksÄ ett religiöst fÀrgat hopp. Beslutsamheten i »The Coast«, kanske det spÄr som vid sidan av »Then Again« och »It Didn't Make A Sound« lÄter mest som sena Dixie Chicks, lyfts fram i en fint integrerad ljudbild dÀr fiol och slide sakta frigörs i friare flykt.

I »April’s Love« ingĂ„r den stoiska hĂ„llningen en svindlande vacker förening med den akustiska gitarren, en solitĂ€r fiol och mot slutet en nertonad men distinkt elektrisk picking och varsam stĂ€msĂ„ng.

Varje sÄng bildar sitt eget universum, sin egen utsökta syntes av erfarenhet, jordnÀra sÄng och stramt konkreta instrumentalarrangemang.

Emily Robison sjunger i de flesta sÄngerna, bara i den vackra »Gracefully« hör vi Martie Maguires förstastÀmma. Emily Robisons mjuka stÀmma, med en lÀtt raspig kontur, blir ocksÄ det samstÀmda instrumentet för de upplevelser som tar form genom sÄngerna. Inte lika kraftfull som Natalie Maines, inte lika traditionellt countryfÀrgad som Laura Lynch, men perfekt i den inramning hon fÄr i Court Yard Hounds musik.

Och nÀr Martie Maguire, med Emily Robison i bakgrunden, sjunger »let me go gracefully« ger det ett utsökt destillat av bÄde erfarenhet och livshÄllning i duons musik.

/Magnus Eriksson

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.