Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Howard Way, The
Never mind the country
(Rootsy)

Det Àr segt virke i norrlÀnningar.

HÀr har ni countrybandet frÄn UmeÄ som har spelat sin och andras musik i tolv Är innan det blev dags för en cd-debut.

HĂ€r skulle man lĂ€tt kunna flika in att den som vĂ€ntar pĂ„ nĂ„got gott och sĂ„ vidare, men det skulle kĂ€nnas lite billigt. SĂ„ jag konstaterar istĂ€llet att The Howard Ways debutplatta innehĂ„ller tolv fina prov pĂ„ hur americana lĂ„ter med norrlĂ€ndsk dialekt. Det lĂ„ter precis som modern FM-country ska lĂ„ta, det handlar om en klangbild som Ă€r lika ljus som Norrlandsnatten och hĂ€r finns en del stĂ€nk frĂ„n den bĂ€sta 60-talspopen. InledningsspĂ„ret »Runaway« banar vĂ€g med en ansats som hĂ„ller Ă€nda in i mĂ„l. HĂ€r finns rutin, skickliga musiker och en vilja att bjuda finsmakare pĂ„ det som finsmakare vill ha.

Förmodligen Ă€r det Thomas Hellgren som Ă€r kapten pĂ„ skutan. Han sjunger , spelar akustisk gitarr och skriver de flesta lĂ„tarna. Men inte alla: pĂ„ plattan finns gamla »Rainy Night In Georgia« av T.J. White, »WhatÂŽs So Funny About Love, Peace and Understanding« av Nick Lowe och ett par till frĂ„n utomstĂ„ende.

Och det Àr inte bara Hellgren som utmÀrker sig i bandet. Ingemar AlmerosŽ gitarr, Ulf Edlunds steel, Bror Stendahls bas och Pelle Henricssons trummor fÄr det att lÄta som det ska. Men de nöjer sig inte med detta, utan har dessutom bjudit inn gÀster av klass, t ex Tony Björklund frÄn Willie Clay Band och skönsjungande Maria Erixon och Sofia Henricsson.

SÄ det Àr ett fint dokument vi fÄr, ett dokument som visar hur nÀra sina förebilder man kan komma med rÀtt instÀllning, begÄvning och kunskap om vad man hÄller pÄ med.

Om tolv Är kan det vara dags för en ny platta med The Howard Way. HÄll öronen öppna!

/Rune HĂ€ger


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.