Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Ward, M
Transistor Radio
(Merge/Matador)

Det kan vara för att jag skriver det hĂ€r med 39 graders feber och med kroppen fullpumpad med medikamenter, men »Transistor Radio« lĂ„ter nĂ€stan som en dröm.

Jag hade verkligen anstrĂ€ngt mig, tagit pĂ„ mig de hornbĂ„gade glasögonen, manchesterkavajen och dumstruten. Allt för att försöka att ta mig an M Wards senaste med all den kritiska hĂ„llning jag kunde uppbĂ„da. Allt för att, om möjligt, lĂ„ta bli att stĂ€mma in i de nĂ€rmast löjevĂ€ckande hyllningskörerna kring denne enigmatiska trubadur. Men nĂ€r halvvĂ€gs in i plattan Ward bryter ut i »Here Comes The Rain Again« rasar masken. Det hĂ€r Ă€r för bra.

Konceptet som ligger till grund för albumet, en hyllning till radions glansdagar, kan tyckas lite krystat men det finns inget tvunget eller pÄklistrat över M Wards musik. Inga falska pretentioner eller sökta förespeglingar; bara musik som kÀnns ren som en fjÀllbÀck och som Àr större Àn de enskilda bestÄndsdelarna. De Àr inte sÄ att M Ward Àr vÀrldens bÀsta lÄtskrivare, men det kommer alltid nÄgot personligt ur hans fingerpickande gitarrhÀnder och sÄrbara stÀmband.

»Transistor Radio« inleds med en bedövande vacker instrumentalversion av »You Still Believe In Me«, frĂ„n »Pet Sounds« och avrundas med J.S Bachs, lika vackra, »The Well-Tempered Clavier«. DĂ€remellan har min feberrusiga hjĂ€rna nĂ€stan svĂ„rt att ta in all den skönhet som gömmer sig i dessa charmerande countrydrĂ€nkta rockvisor. Det kan vara lockande att sortera in M Ward i »O Brother Where Art Thou«-facket, men det Ă€r att göra det alldeles för lĂ€tt för sig. Visst lĂ„ter det, fullkomligt medvetet, gammalt och vĂ€derbitet, men M Ward Ă€r Ă€ndĂ„ ofrĂ„nkomligen fast förankrad i nuet. Allt medan albumet verkar svĂ€va omkring i en helt egen sfĂ€r.

Flera av lĂ„tarna verkar vara skrivna i stunden, sĂ„ lösslĂ€ppta och spontana ter de sig, men att Ward har kontrollen över vad som ska hĂ€nda rĂ„der det ingen tvekan om. »Sweethearts On The Parade« lĂ„ter som en klassiker, likasĂ„ »Big Boat, Deep Dark Well« och »Four Hours In Washington« och vid det hĂ€r laget kĂ€nns »Transistor Radio« nĂ€stan lika stark som föregĂ„ngaren, MĂ€sterverket »Transfiguration Of Vincent«.

Till och med det vÀlkÀnda greppet med att anvÀnda ljudet av knastrande stenkakor, kommer M Ward undan med. Kanske för att jag Àr groggy, men troligare dÀrför att han helt enkelt Àr sÄ jÀvla bra.


/Ola Karlsson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.