Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Wilkins, Robert
That´s No Way To Get Along
(Monk Vinyl)

”Stöld!”, skrek alla blueskännare när Rolling Stones släppte ”Beggars Banquet” med en inspelning av ”Prodigal Son”, och med Jagger/Richard som kompositörer. Och stöld var det. Men de fick krypa till korset. Efter upptäckten övergick rättigheterna till dess rättmätige ägare; Robert Wilkins. Ännu en gammal bluesman som fick en ekonomiskt värdig avslutning på livet. Robert Wilkins dog 1987 91 år gammal och han hade sin riktigt aktiva bluesperiod mellan 1928 och 1935.

17 spår finns bevarade från de aktiva bluesåren. De visar på en verkligt duktig kompositör, sångare, gitarrist och berättare. Robert är en Memphismusiker med en hel del Deltablues i sig. Han sjunger med en kraftfull sångröst. Den bär en varm ton och ett melodiöst anslag. På gränsen till nasal bitvis. Onekligen personlig. Så var också hans gitarrspel. Ett hypnotiskt repeterande kompmönster byggde upp en stabilitet som gav möjligheter till utsvävningar. Intressant fingerplock skapade spänning. Det finns en intensitet och hemsökelse som greppade lyssnaren. Sångerna har en bredd från tydlig deltablues till bluesig folksång. Förutom den lysande ”That´s No Way To Get Along”, som blev ”The Prodigal Son” i sin religiösa variant, gjorde Wilkins även oförglömliga spår som ”Rollin´ Stone”, ”Jail House Blues”, ”I´ll Go With Her Blues” och ”Old Jim Canaan´s”.

Robert Wilkins gjorde 14 inspelningar för Victor och Brunswick mellan 1928 och 1930 varav två tagningar av ”I Told My Rider” som inte gavs ut och inte är återfunna. Efter depression 1935 spelade Wilkins in fem spår för Vocalion innan han över gick till sitt prästerskap och lämnade bluesen bakom sig. ”Old Jim Canaan´s” gavs aldrig ut underligt nog, men finns bevarad, som tur är, för eftervärlden.

Robert Wilkins återupptäcktes på 60-talet som så många andra och fick en ny karriär med religiösa förtecken och spelade bland annat på Newport Folk Festival 1964. För den som hellre vill ha sångerna på CD, så finns de utgivna på lite olika bolag. Både Yazoo och JSP har bra ljudkvalitet.

/Staffan Solding


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.