Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Duck and Cover
The Pasadena Recordings
(Heptown Records)

Det hĂ€r lĂ„ter som ett soundtrack till en amerikansk familjefilm i Technicolor frĂ„n 1952. Musiken Ă€r western swing och rockabilly av det dĂ€r slaget som lĂ„ter bekant. Man tycker man har hört lĂ„tarna förut, allting lĂ„ter proffsigt och genuint. LĂ„ten »One Tear Away« har man faktiskt nĂ€stan hört förut: den Ă€r Ă„talbart lik »Cold, Cold Heart«.

Alltihop Ă€r förresten inspelat i en studio i Pasadena, CA. Och i Wallyphonic, som studion heter, dĂ€r jobbar man inte med dagens moderna utrustning. HĂ€r gör man inga pĂ„lĂ€gg i efterhand, allt spelas in livs levande och utan digitala hjĂ€lpmedel. Det Ă€r dĂ€rför det lĂ„ter som 1952, Ă„ret dĂ„ amerikanska myndigheter lĂ€t spela in en film om hur skolbarnen skulle skydda sig under en rysk atombombsattack: in med er under borden, »duck and cover«.

Men det allra mest mÀrkliga med plattan, det Àr att Duck and Cover Àr ett danskt band. Det kan man inte tro.

SÄngerskan Johanne Mortensen sjunger perfekt för den hÀr genren. Hon lÄter som alla amerikanska countrystjÀrnor skulle lÄta 1952. Ingen som lyssnar pÄ plattan kan tro att hon Àr danska. Det trista i sammanhanget Àr att hon lÀmnade bandet för över ett Är sedan och hur hennes eftertrÀderska Krestine Havemann lÄter, det har jag inte en aning om. Men det kommer sÀkert fler plattor frÄn det hÀr bandet.

/Rune HĂ€ger


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.