Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Lewis, Furry
I Will Turn Your Money Green
(Monk vinyl)

Walter ”Furry” Lewis tillhör blueshistoriens stora countrybluesartister. Gör han skĂ€l för denna upphöjda stĂ€llning? Sett över hela hans lĂ„nga musikerkarriĂ€r kan han rĂ€knas dit. Ser vi till de inspelningar som finns utgivna pĂ„ denna vinylĂ„terutgivning kan vi höra en klar utveckling frĂ„n de första inspelningarna 1927 till de sista han gör 1929 innan han försvinner frĂ„n skivscenen pĂ„ 30 Ă„r. Medan de första Ă€r lite tafatta och osĂ€kra med en efterhĂ€ngsen mandolin att slĂ€pa pĂ„ Ă€r inspelningarna frĂ„n 1928 lysande blues. Vi fĂ„r ett oförutsĂ€gbart gitarrspel i en blandning av den lite tyngre Mississippi countrybluesen och den lĂ€ttare Memphisbluesen. Furry spelade bĂ„de ett fint fingerplock och en personlig slidegitarr. Till gitarrspelet la han en kraftfull sĂ„ngröst, genomtrĂ€ngande men samtidigt mjuk. Samspelet mellan röst och gitarr gjorde Furry till en uppskattad artist, men en lite lösare struktur gjorde att han sĂ€llan spelade tillsammans med andra artister.

Inspelningarna för Vocalion och Victor sÄlde inte i nÄgra större upplagor och depressionens intÄg stoppade alla inspelningar frÄn 1930. Men Furry skulle bli ihÄgkommer för dessa 25 spÄr Ànda fram till Sam Charters ÄterupptÀckte honom 1959. Han kom sedan att bli en mycket populÀr artist fram till sin död 1981. Bland annat fick han öppna Rolling Stones konserter tvÄ gÄnger. Furry arbetade under hela sin artisttid i kommunaltjÀnst, frÄn 1922 till pensionen 1966. Innan inspelningarna hade han spelat med i Medicine Show för Jack Rabbit Liniment och blivit av med ett ben i nÀr han tjuvÄkte tÄg och skulle hoppa av i farten. En sann bluesman.

Furry spelade bĂ„de blues och ballader, Han var en driven historieberĂ€ttare och gjorde framför allt succĂ© med sina tolkningar av sĂ„nger som ”Billy Lyons and Stack OÂŽLee”, ”Kassie Jones” och ”John Henry”. ”John Henry” spelades in pĂ„ legendariska Peabody Hotel i Memphis 1929. MĂ„nga av hans blues hade texter som förekom Ă€ven hos andra artister men Furry hade en förmĂ„ga att framföra dem med glimten i ögat och ett tillskott av humor. Även om han levde sig in i sina sĂ„nger kan man ibland höra en ironisk distans. Blanda mĂ„nga andra sĂ„nger kommer jag alltid att placera ”Judge Harsh Blues” och ”I Will Turn Your Money Green” bland de bĂ€sta blues som har gjorts. Den sistnĂ€mnda har den legendariska strofen: ”Been Down So Long, It Looks Like Up To Me”.

Lyssna gÀrna pÄ Furry Lewis. Han bjuder pÄ ett mycket fint slidegitarrspel och ett hÀrligt flyt i sitt berÀttande. Countryblues som lever sig kvar, pÄminner och skapar attraktion. Precis som det ska vaŽ.

Intresserade av countryblues frÄn 20-talet fÄr ha ett visst överseende med ljudkvalitén. Men hÀr Àr den faktiskt genomgÄende riktigt bra. Och för den som vill ha inspelningarna i CD-format sÄ kan man vÀnda sig till Document.

/Staffan Solding


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.