Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Lewis, Furry
I Will Turn Your Money Green
(Monk vinyl)

Walter ”Furry” Lewis tillhör blueshistoriens stora countrybluesartister. Gör han skäl för denna upphöjda ställning? Sett över hela hans långa musikerkarriär kan han räknas dit. Ser vi till de inspelningar som finns utgivna på denna vinylåterutgivning kan vi höra en klar utveckling från de första inspelningarna 1927 till de sista han gör 1929 innan han försvinner från skivscenen på 30 år. Medan de första är lite tafatta och osäkra med en efterhängsen mandolin att släpa på är inspelningarna från 1928 lysande blues. Vi får ett oförutsägbart gitarrspel i en blandning av den lite tyngre Mississippi countrybluesen och den lättare Memphisbluesen. Furry spelade både ett fint fingerplock och en personlig slidegitarr. Till gitarrspelet la han en kraftfull sångröst, genomträngande men samtidigt mjuk. Samspelet mellan röst och gitarr gjorde Furry till en uppskattad artist, men en lite lösare struktur gjorde att han sällan spelade tillsammans med andra artister.

Inspelningarna för Vocalion och Victor sålde inte i några större upplagor och depressionens intåg stoppade alla inspelningar från 1930. Men Furry skulle bli ihågkommer för dessa 25 spår ända fram till Sam Charters återupptäckte honom 1959. Han kom sedan att bli en mycket populär artist fram till sin död 1981. Bland annat fick han öppna Rolling Stones konserter två gånger. Furry arbetade under hela sin artisttid i kommunaltjänst, från 1922 till pensionen 1966. Innan inspelningarna hade han spelat med i Medicine Show för Jack Rabbit Liniment och blivit av med ett ben i när han tjuvåkte tåg och skulle hoppa av i farten. En sann bluesman.

Furry spelade både blues och ballader, Han var en driven historieberättare och gjorde framför allt succé med sina tolkningar av sånger som ”Billy Lyons and Stack O´Lee”, ”Kassie Jones” och ”John Henry”. ”John Henry” spelades in på legendariska Peabody Hotel i Memphis 1929. Många av hans blues hade texter som förekom även hos andra artister men Furry hade en förmåga att framföra dem med glimten i ögat och ett tillskott av humor. Även om han levde sig in i sina sånger kan man ibland höra en ironisk distans. Blanda många andra sånger kommer jag alltid att placera ”Judge Harsh Blues” och ”I Will Turn Your Money Green” bland de bästa blues som har gjorts. Den sistnämnda har den legendariska strofen: ”Been Down So Long, It Looks Like Up To Me”.

Lyssna gärna på Furry Lewis. Han bjuder på ett mycket fint slidegitarrspel och ett härligt flyt i sitt berättande. Countryblues som lever sig kvar, påminner och skapar attraktion. Precis som det ska va´.

Intresserade av countryblues från 20-talet får ha ett visst överseende med ljudkvalitén. Men här är den faktiskt genomgående riktigt bra. Och för den som vill ha inspelningarna i CD-format så kan man vända sig till Document.

/Staffan Solding


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.