Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Jackson, Alan
Freight Train
(Arista/SonyBMG)

Det vilar en vacker trygghet över Alan Jacksons musik. Men det handlar inte om en förutsägbarhet som blir trist, utan om en trygg förankring i tradition och erfarenhet, om en uttryckets och tolkningens självklarhet som gör att allt motstånd viker. Alan Jackson förmedlar representativa erfarenheter, både klassbetingade och existentiella med absolut övertygelse.

Han tolkar upplevelserna med mildhet och mjuk förståelse. Där Toby Keith är en countrymilitant och Brad Paisley en utsökt stilist, är Alan Jackson den hygglige grannen.

När han sjunger om flickan som står inför livet med alla dess möjligheter och besvikelser eller när han hyllar den hederlige arbetaren i »Hard Hat and A Hammer«, tolkar han flera generationers erfarenhet. Han gör det med inlevelse och medkänsla, men han blir aldrig gråtmild utan just bara så självklar som upplevelsen blir i generationernas backspegel.

Det gör Alan Jacksons musik både socialt och existentiellt relevant. Inget förändras, klasserfarenheten är densamma. Inget förändras. Det gör att Alan Jackson också når en djupare dimension i tillvaron, ner till det mänskligt gemensamma, bortom det tillfälliga i tillvaron.

Därför kan han med trovärdigheten i behåll hylla kärlekens eviga tvåsamhet i »True Love Is A Golden Ring«:

»Love is so much more than a one-night stand
Like the endless turn of a wedding band
Looking in your eyes I see the truth
After all this time I found you«

Sentimentalt? Absolut inte, bara elementärt mänskligt.

Musiken har samma självklara karaktär. Paul Fraklin sveper in sångerna i sina välknutna steelsolon. Stuart Duncan på fiol och mandolin, den mjukt studsande rymtmarkeringen och Brent Masons gitarrspel, formligen inpyrt av levande honky tonk-tradition, ger musiken en tidlös men också starkt förankrad profil som bekräftar lyrikens grundborrande.

Och så får vi höra Lee Ann Womack i duetten »Till the End«. Det är andlöst vackert. Och tryggt i ordets existentiella betydelse.

/Magnus Eriksson

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.