Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Johnson, Tommy
Cool Drink Of Water
(Monk, vinyl)

En dubbel vinyl frÄn en av de frÀmsta av de tidiga deltabluesartisterna. HÀr finns de 17 spÄr han spelade in 1928 och 1929 pÄ graverad plast igen. Tillsammans med Son House och Charley Patton var Tommy Johnson en av de stora tidiga företrÀdarna för deltabluesstilen innan Robert Johnson dök upp och tog över. Under en tjugoÄrsperiod var Tommy en mycket inflytelserika bluesmusikerna i Mississippi och gjorde med sina kompositioner och sin unika framtoning ett oförglömligt intryck för all framtid.

Tommy Johnson föddes i Terry, Mississippi 1896 och dog i Crystal Springs, Mississippi den 1 november 1956. Han var utrustad med en kraftfull röst som kunde vĂ€xa frĂ„n ett djupt grymtande till en hög falsett. Han sjöng med en flexibel, lite ljusare och mer avslappnad ton Ă€n den vanligare mörka med tyngd och kraft sĂ„ var sĂ„ typisk för den hĂ€r tiden. Lite av det dĂ€r enkla flytande och medryckande fanns mer hos Tommy Ă€n hos andra. Stilen var unikt personlig och han fick mĂ„nga beundrare bĂ„de under sin aktiva tid och efter sin död. Det finns en desperat flyktighet över Tommys blues, som förstĂ€rks ytterligare pĂ„ de sĂ„nger dĂ€r Ă€ven Charlie McCoy finns med pĂ„ en andra gitarr. Även om sĂ„ngerna i stora stycken byggdes pĂ„ traditionella strofer fick de ett sammanhang och en musikalisk inramning som inte liknade nĂ„gon annans.

”Canned Heat Blues” Ă€r naturligtvis hans stora och mest kĂ€nda sĂ„ng. Redan hĂ€r sjunger han om sin egen död. Ångesten griper en med ett musikaliskt strupgrepp. Döden kommer krypande. Beslutsam och oemotstĂ„ndlig. Canned Heat var ett alkoholhaltigt brĂ€nsle pĂ„ konservburk som hette ”Sterno” och som efter lite tekniska trix gick att dricka, Ă€ven om följderna kunde bli ödesdigra. Blindhet, förlamning och död var inte ovanligt. Tommy var sjĂ€lv en stor konsument av alkoholhaltiga drycker. Samma tema Ă„terkommer Ă€ven i ”Alcohol And Jake Blues”. Canned Heat var en anledning till att han dog gravt alkoholiserad. SĂ„ngen gav ocksĂ„ namn Ă„t den amerikanska popgruppen ”Canned Heat” pĂ„ 60-talet. ”Cool Drink Of Water” gjordes kĂ€nd av Howling Wolf under namnet ”I Asked For Water”. ”Maggie Campbell Blues” Ă€r en annan av memphissessionens stora sĂ„nger och ”Big Road Blues” blev invald i Bluesens Hall of Fame 1987. Tommy sjĂ€lv blev invald Ă„ret före.

PĂ„ inspelningarna för Paramount 1929 ackompanjeras han pĂ„ ”Lonesome Home Blues” av den goda vĂ€nnen och spelkompisen Ishman Bracey och pĂ„ ”Black Mare Blues” av New Orleans Nehi Boys med Kid Ernest Michall klarinett och Charles Taylor piano. Vilket bara visar att Tommy hade en god förmĂ„ga att göra sig hemma i mĂ„nga olika musikaliska förutsĂ€ttningar.

Depressionen och en modest skivförsÀljning gjorde att Tommy inte blev Äterkallad till skivstudion igen. Men de inspelningar han hann göra gav honom tillrÀckligt gott renommé för att han skulle kunna försörja sig som musiker resten av livet.

Om man inte vill ha Tommy Johnson i Àkta vinyl finns han naturligtvis Àven pÄ CD. Document har alla 17 spÄren samlade pÄ en CD. De Ätta första spÄren frÄn Victor Àr av bra ljudkvalitet de övriga har haft varierande bra 78:or att kopiera. Wolf har samlat de Ätta första mest kÀnda sÄngerna tillsammans med ytterligare fyra.

Skit samma, det hÀr Àr sÄ bra det kan bli.

/Staffan Solding


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.