Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Mother James
Brute Noir
(Rootsy.nu)

Mother James Àr, som bekant för mÄnga, musikaliskt mÄngsidige Stefan Peterssons artistnamn. Han syftar med detta alias pÄ en av sina inspiratörer, den alltid lika varma soulbluesiga Etta James. Men han har flera andra förebilder i den amerikanska myllan. Ett par namn som alltid dyker upp i samband med Mother James Àr t ex Dr John och Tom Waits. PÄ Brute Noir hör vi detta. Det Àr hans andra CD och den Àr minst lika bra som hans debut Stomping Grounds, som vi fick höra för ett par Är sedan.

Vad Mother James har sysslat med under dessa Är Àr för mig okÀnt. Har nÄgon sett honom pÄÄ TV? Har han hörts i radio? Eller Àr hans roll att spela inför en liten klubbpublik pÄ spridda stÀllen i stockholmstrakten?

Om detta vet jag ingenting. Men jag tycker det Àr skandal att en musikant av den hÀr klassen inte har handplockats för att förgylla diverse magasinsprogram i nationella tv- och radiokanaler.

För vad vi har hÀr Àr en intelligent entertainer som skriver lÀckra lÄtar och framför dem tillsammans med handplockade akustiska instrumentalister. Det lÄter inte som nÄgot annat just nu och det mÄste tilltala alla som har ett behov av att lyssna pÄ rÄ, jazzig musik. Musiken lever, svÀnger, kokar och framkallar i sina blÄa ballader kÀnslor som fÄr hÄren pÄ armarna att resa sig. Jo, jag vet att det Àr en klyscha att sÀga sÄ, men det Àr ju sant.

PÄ den hÀr nya plattan finns en stunds omvÀxlande musikunderhÄllning med rötter i gammal fin New Orleans-anda, precis som pÄ Mother James debut-CD. Det som gör den hÀr ett snÀpp bÀttre Àr att de bÀsta lÄtarna Àr starkare, snyggare och smartare Àn de bÀsta lÄtarna pÄ debuten.

Petersson har en hes suggestiv röst som tar befĂ€let pĂ„ direkten i inledningsspĂ„ret, sedan vĂ€xer det fram i spĂ„r efter spĂ„r New Orleans-blĂ„s, det rĂ€tta pianoklinket, en ensam saxofon eller en försiktig klarinett. Balladen »Black Line Horizon« Ă€r en rysare, »The Brute Choir« levereras brutal och allra sist fĂ„r vi rĂ„svĂ€ng i »Transformation Blues«.

Det Àr bra, det hÀr. En utmÀrkt mix av bra enskilda lÄtar.

NÀr fÄr vi se Mother James pÄ TV?

/Rune HĂ€ger

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.