Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Hendrix, Jimi
Valleys of Neptune
(Legacy/SonyBMG)

Nu i mars kommer ett stort svep med remastrade utgÄvor av Jimi Hendrix skivor. Vid sidan av Äterutgivningarna kommer ocksÄ »Valleys of Neptune« med studioinspelningar frÄn 1969 som tidigare inte varit utgivna i det hÀr skicket. NÄgra lÄtar, som »Red House« och »Stone Free«, fanns i tidigare studioversioner. Annat var nytt, som en instrumentalversion av Creams »Sunshine of Your Love«.

»Hear My Train A Comin’« fanns med pĂ„ »Midnight Lightning« som kom i mitten av 1970-talet, men dĂ„ med överdubbningar. Nu fĂ„r vi lĂ„ten i dess ursprungliga skick. De enda ingrepp som gjorts var att Noel Redding och Mitch Mitchell 1987 förbĂ€ttrade sina insatser pĂ„ nĂ„gra spĂ„r under ledning av Chas Chandler, och det Ă€r vĂ€l inte sĂ„ mycket att sĂ€ga om.

NÀr man ser den enorma Hendrixutgivningen kÀnns det dock en aning konstigt att han faktiskt bara gav ut fyra lp-skivor medan han levde. Att han lÀmnade sÄdana mÀngder inspelat material efter sig hÀnger dock samman med Jimi Hendrix arbetsmetod. Till skillnad frÄn mÄnga samtida rockmusiker arbetade han fram sin musik i studion i stÀndiga revisioner och nya versioner.

Musiken pÄ »Valleys of Neptune« visar Jimi Hendrix nÀr han var som allra bÀst, med en suverÀn kontroll över sina uttrycksmedel. Men det var samtidigt en disharmonisk tid i gruppen. Det ursprungliga Experience höll pÄ att splittras. MotsÀttningarna mellan Hendrix och Noel Redding blev allt tydligare, och Billy Cox var pÄ vÀg in i bandet. PÄ skivan hörs bÄda basisterna.

Men över till musiken. Den Ă€r glimrande. Hendrix sustain i »Hear My Train A Comin’« Ă€r monumentalt, och nĂ€r han interfolierar gitarrtonerna med den intensivt upprepade titelversen skapar han en improvisatorisk kĂ€nsla i vackert slĂ€ktskap med den samtida jazzmodernismen. Gitarrspelet i »Sunshine of Your Love« Ă€r bland det bĂ€sta jag hört med Hendrix, och hans kĂ€rnfulla licks och kortare solon i »Mr. Bad Luck« ligger i perfekt balans mot sĂ„ngen. Och den Ă„tta minuter lĂ„nga versionen av »Red House« understryker vilken unik bluesmusiker Jimi Hendrix var.

HÀr finns inte ett enda spÄr som inte hÄller mÄttet. Att lyssna pÄ »Valleys of Neptune« Àr en oavbruten njutning. Musiken Àr sökande och hela tiden i rörelse, progressiv i ordets sannaste rockbetydelse.

/Magnus Eriksson

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.