Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Carolina Chocolate Drops
Genuine Negro Jig
(Nonesuch Records)

Unga bärare av gammal afroamerikansk musiktradition. Stringband, jugband, bluesgrass och folkvisa i ett och samma band, Carolina Chocolate Drops från Durham, North Carolina. Varifrån skulle de annars komma.

Piedmontområdet kring de båda Carolinastaterna är grogrunden för en stark musiktradition. Annars är det naturligtvis stringbandsgiganterna Mississippi Sheiks, som har blivit stilbildande med sina många populära sånger från 30-talets första hälft, som är en given förebild. Deras klassiker ”Sitting On Top Of The World” tolkar man också på den samlingsplatta som kom i höstas.

Carolina Chocolate Drops skickar en tacksamhetens tanke till de tre bröderna Armstrong i ett av 30-talets stringband, Tennessee Chocolate Drops, i sitt namnval.

Carolina Chocolate Drops består av Dom Flemons på 4-strängad banjo, gitarr, jug, munspel, kazoo, snare drum och bones, Rhiannon Giddens på 5-strängad banjo, kazoo och fiol och Justin Robinson på 5-strängad banjo, fiol och autoharp. De sjunger alla tre med personliga röster och fördelar ansvaret mellan sig på ett fint sätt.

Carolina Chocolate Drops är både traditionsbärare och förnyare. Gamla sånger blandas med egna tolkningar av nyare sånger i olika stilar. Papa Charlie Jacksons ”Your Baby Ain´t Sweet Like Mine” är kanske den mest Mississippi Sheiks-lika sången på plattan. Jugen kommer fram i ”Cornbread & Butterbeans” och autoharpen i ”Kissin´ and Cussin´”. Man tolkar även Joe McCoys slagdänga ”Why Don´t You Do Right”, Blu Cantrells R&B-sång ”Hit ´Em Up Style” och Tom Waits ”Trampled Rose”. Närheten till svensk folkmusik känner jag i ”Snowden´s Jig” och den amerikanska vistraditionen blir inte tydligare än i Rhiannons acapellaversion av ”Reynadine”.

Joe Henry har producerat med känslig och tydlig hand och har plockat ut det bästa av de tre unga förnyarna och traditionsbärarna från North Carolina. Det som så lätt skulle kunna blivit ett tråkigt återskapande har blivit en afroamerikansk smältdegel med hög temperatur och djup känslighet. Passar lika bra på logdans som på Campus. Eller varför inte bara för att lyssna och njuta.

/Staffan Solding

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.