Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Melamed, Vince
What Matters Most
(Adroit Records)

Den hÀr mannen har knappast nÄgon man kÀnner hört talas om. Och aldrig hört.

Men tittar man i hans CV, sÄ dyker det upp referenspunkter som man kan dela med andra musikintresserade.

Vince Melamed bor numera i Nashville, dit han kom frÄn New York via en Los Angeles-period. Hans debutplatta i eget namn, What Matters Most, har föregÄtts av Ätskilliga studiobesök, dÀr Melamed har suttit in och spelat pÄ keyboardet vid inspelningar med Bob Dylan, The Eagles, Bobby Womack, Rosanne Cash och massor av andra. Men det Àr som lÄtskrivare han har fÄtt mest publicitet. Han har försett bl a Rosanne Cash, Phoebe Snow och Tina Turner med musik och texter och ibland har det gÄtt sÄ bra att hans lÄtar har nominerats för olika Song of The Year-utnÀmningar. Ett par av hans lÄtar har hamnat som etta pÄ nÄgon Billboardlista och Ätminstone en gÄng, 1996, har han utsetts till Songwriter of The Year i Nashville Music Awards.
ÄndĂ„ har ingen hört talas om honom.

Men den hÀr solodebuten bör ha stora chanser att ge honom lite större utrymme i media. Det Àr nÀmligen en mycket bra platta, som placerar sig nÄgonstans i grÀnslandet dÀr country möter pop och dÀr det hörs lite rŽnŽb gnistra till ibland.

Det mÀrks att Melamed Àr en lÄtskrivare som har en enorm kompetens. Alla de tio spÄren pÄ plattan har sin egen profil, de har melodier som man gÀrna tar till sig och det hörs att musiken kommer frÄn en begÄvning utöver de vanliga.

PÄ CD-konvolutet rÀknar han upp ett stort antal namn som inspirerar honom nÀr han skriver sin musik. DÀr finns flera tunga jazznamn (Thelonious Monk och John Coltrane bl a), dÀr finns Dylan, Beatles och Muddy Waters m fl. SÄ det mÀrks att han inte hör till den vanliga Nashville-ligan.

Och sÄ sjunger han sjÀlv sina lÄtar.

Hans röst Àr precis som han sjÀlv en aning orakad, men personlig och antagligen lÀtt att kÀnna igen, nÀr man har spelat plattan nÄgra gÄnger. Han smÀlter fint in i omgivningen av snyggt spelande musiker, sÀkert handplockade för den hÀr plattan.

Det Àr underligt att det har tagit sÄ lÄng tid för Vince Melamed att ta det hÀr klivet. Och nÀr han gör det, Àr det pÄ ett litet oberoende skivbolag som ingen jag kÀnner har hört talas om.

/Rune HĂ€ger


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.