Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Blandade Artister
A Real Cool Time Revisited: Swedish Punk, Pop and Garage Rock 1982-1989
(Amigo)

Vid sidan av sextiotalets omfattande beat boom - dĂ€r cd-samlingen “SearchinÂŽ For Shakes - Swedish Beat 1965-1968” naturligtvis bara Ă„terger en liten del - Ă€r garagerocken pĂ„ Ă„ttiotalet den enda svenska s.k. musikscen som jag tyckt vara tillrĂ€ckligt intressant för att vilja lĂ€gga ner tid, pengar och energi pĂ„.

Och ÀndÄ var den ingen enhetlig scen, utan mer ett resultat av en befriande instÀllning att allt var möjligt. HÀr fanns ocksÄ allt - garagerock, rockabilly, powerpop, rhythm & blues etc - och det var just det som gjorde den sÄ spÀnnande.

Nya smÄ skivbolag, med frÀcka namn som Teenage Kicks, MÄnsi Sunlight, Hot Stuff, Garageland och Tracks On Wax (med den alltid lika entusiastiske Jörgen Johansson vid rodret), ryckte helt ogenerat Ät sig initiativet och gjorde rockmusikens rötter fullt synliga igen.

För visst hade man hört det tidigare och det Àr det som Àr meningen med riktigt bra rockmusik. Att den verkar i en tradition, men Àven tillför nÄgot för sin tid specifikt. Genom att addera punkens energi till Voodoo Dolls rockabilly, till Nomads fascination för Pebblessamlingarna samt till BottleUps kÀrlek till Link Wray och surfmusiken fick vi pÄ Ättiotalet Àntligen en uppkÀftig svensk rockmusik igen.

Den nu aktuella dubbel-cd-samling “A Real Cool Time Revisited” Ă€r som dokumentation över Ă„ttiotalets garagerock lika efterlĂ€ngtad och viktig som den tidigare nĂ€mnda “SearchinÂŽ For Shakes” var för sextiotalets dito. Med sĂ€ker hand har Amigo gjort ett urval som borde tillfredstĂ€lla sĂ„vĂ€l de redan frĂ€lsta som den nyfikne nybörjaren.

För vem kan vĂ€l motstĂ„ mĂ€sterverk - ja, det Ă€r faktiskt bland det bĂ€sta som spelats in i Sverige - som Shoutless “Insane”(1984), Sinners “When She Lies”(-88), Highway Slugs “Just Another Loner”(-88), Dolkows “Silent Woods”(-87), Playmates “Days After Tomorrow”(-84) eller “Ouy Of My Mind” med The Backdoor Men frĂ„n 1985?

Egentligen Ă€r det meningslöst att rĂ€kna upp favoriter, det finns nĂ€mligen inte ett svagt spĂ„r pĂ„ “A Real Cool Time Revisited”. Det Ă€r snarare sĂ„ att man vill att Ă€nnu mer skall lyftas fram, dĂ€ribland garagerockens borttappade kronjuvel - “Follow The Beginners” med The Pyromaniacs - som annars riskerar att Ă€ven fortsĂ€ttningsvis bli en vĂ€l förborgad hemlighet bara för oss innehavare av gruppens mini-Lp pĂ„ Mercury Records frĂ„n 1984.

SjÀlvupplevt och initierat beskriver Voodoo Dollsbasisten L-P Anderson i texthÀftet den entusiasm som pÄ Ättiotalet mötte de svenska banden utomlands. Det rÀckte med att berÀtta att man var svensk och spelade garagerock sÄ var man vÀlkommen. Nyligen trÀffade Anderson franska fans till svenska Sinners som exalterade berÀttade om gruppens fantastiska liveframtrÀdanden i Paris för över tjugo Är sedan. Europa, USA och Australien hade koll pÄ den svenska rockens undervegetationen.

Ingen blir dock profet i sitt eget land och hĂ€r i Sverige har minnet av Ă„ttiotalets garagerock varit en angelĂ€genhet mest för oss som köpte skivorna. Amigo tĂ€nker Ă€ndra pĂ„ det och har med A “Real Cool Time Revisited” pĂ„ ett alldeles förtrĂ€ffligt sĂ€tt tagit det första steget för att ge den svenska fuzzboxen och garagerocken dess rĂ€ttmĂ€tiga plats i rockhistorien.

/Per magnusson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.