Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Texas Tornados
ÂĄEstaÂŽBueno!
(Bismeaux Records)

Den stora frÄgan Àr vÀl: varför ska man lyssna pÄ den hÀr plattan?

Texas Tornados var ju framför allt Freddy Fender och Doug Sahm? Vem kan ersÀtta dem?

Kvar Àr Flaco Jiménez och hans dragspel och Augie Meyers pÄ orgel och piano. Ny i laguppstÀllningen Àr Dougs son Shawn. Dessa tre Àr grunden som bandet stÄr pÄ och som garanterar att det lÄter ungefÀr som förr.

Och att det lÄter ungefÀr som förr beror ocksÄ pÄ att Doug har fÄtt med ett demospÄr frÄn 90-talet och att Freddy Fender hann med att sjunga ett par lÄtar innan han gick bort.

Alla gĂ€stande musikanter, som t ex Speedy Sparks och Louie Ortega, kan den hĂ€r genren och har varit med förr. NĂ€stan alla lĂ„tarna Ă€r skrivna av Doug, Freddy, Augie och Louie. Och Shawn vet hur farsan ville ha det – de skrev lĂ„tar ihop nĂ€r de var ute pĂ„ bilresor hemma i Texas.

SÄ det Àr inte sÄ konstigt att det lÄter ungefÀr som vanligt.

Kanske Àr ljudbilden lite ljusare, lite mer pastellfÀrgad och lite lÀttare Àn om man tar fram en gammal TT-platta och jÀmför. Kanske fanns det ett annat djup i det ursprungliga bandet. Men det spelar ingen roll. Det hÀr Àr helt OK.

Och skÀlet till att man lyssnar pÄ den hÀr plattan mÄste vara att man gillar musiken. Den Àr okomplicerad, varm och vÀlkomnande, man glider in i texmexsmeten och har en trevlig stund utan krav pÄ att man ska lyssna in nÄgra mer eller mindre dolda budskap i texterna, de handlar bara om vanliga kÀnslor som vi alla har och som de flesta av oss kan hantera.

Doug Sahm skulle sÀkert, som stolt fader, gilla den hÀr plattan och Freddy Fender skulle inte ha nÄgot emot den, speciellt inte de lÄtar som han sjunger sjÀlv. Shawn, som har producerat den, skulle sÀkert fÄ en dunk i ryggen av farsan och en begÀran om att jobba fram fler plattor. Det kommer han sÀkert ocksÄ att göra.

För sÄ lÀnge det finns lyssnare som njuter av enkel, rak och vÀldoftande musik, kommer Texas Tornados att höras i radioapparater och i jukeboxar och dyka upp pÄ danslador runt om i Texas, sÄ lÀnge Augie och Flaco orkar. Det Àr helt OK. Helt OK.

/Rune HĂ€ger


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.