Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Price, Bill
With the Eye of a Skeptic & A Few Other Likely Stories
(Grass Magoops/Hemifrån)

Kanske är historieberättandet det mest utmärkande draget för människan som art. Kanske vilar hela hennes evolutionära styrkor – och därmed också svagheter - på denna verbalt språkliga förmåga att finna representationer såväl framåt som bakåt i tiden och tradera dem på olika vis. Men historierna måste ange betydelser och det är ingenting som har undgått Bill Price i hans ”sannolika historier”. Det handlar förvisso inte om episka berättelser med början, mitt och slut, snarare om en samling betraktelser som ofta går iland med att förbinda det privata med det allmängiltiga.

Price ger oss dessutom bakgrunderna till betraktelserna. Projektet är ambitiöst och ofta riktigt lyckat. Hemligheten ligger i detaljerna och i Price förmåga att destillera, både vad gäller text och musik.

Omgiven av ett band med i stort sett uteslutande akustiska instrument – ståbas, trummor, gitarrer med mera – ger han oss tretton sånger med i flera fall ansenlig melodisk styrka. Resultatet är enhetligt men varierat och han gör en hel del textmässiga poänger. Musikaliskt handlar det om varsamt utsmyckad folkmusik. Dylan är en uppenbar influens, den tidige Van Morrison en annan. Price har en bra röst, även om det naturligtvis är en bit upp till förebildernas säregenheter och totala närvaro.

Bandet är alldeles lysande. Tajt och mångsidigt rör det sig mellan långsammare saker, arketypiska mid-tempospår och nummer som nästan är 50’s rock’n’roll. Särskilt gitarristen Paul Holdman är ett fynd. Hans spel på nästan nio minuter långa »Red Cloud«, bästa spåret, är till exempel alldeles förträffligt. Elegans och intensitet i sällsam förening.

Berättelser gör oss levande och medvetna, ger oss sammanhang i världen, skriver Price. (Håller driftsångesten i schack, kanske psykologerna skulle hävda.) Jag ger honom rätt på den punkten och hans bidrag till det sammanhanget borde höras oftare.

www.tedeborg.se

/Bengt O Tedeborg


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.