Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Refreshments
8 CD Collection
(Darrow/Bonnier Amigo)

Om titeln verkligen Ă€r »8 CD collection« vet jag inte. Men det Ă€r vad som Ă€r tryckt pĂ„ förpackningskartongen och dĂ„ Refreshments stĂ„r för det raka och direkta sĂ„ vill Ă„tminstone jag tro att det Ă€r samlingens titel.

Sju Äterutgivna CD och en med vad som kallas rariteter, det Àr vad boxen innehÄller. Pus ett lite texthÀfte som i tilltal Àr mer ett glatt utrop Àn arkeologiskt arbete.

Refreshments, ja. Att för er lĂ€sare av rootsy Ă„terge bakgrunden Ă€r som att »bjuda bagarbarn pĂ„ bullar« (undrar om det uttrycket finns i Norge, förresten?).

Mer dÄ kan man fundera kring bandets etablerade stÀllning, till populariteten och det fakta att guldskivor har sÄlts. Ty den musik Refreshments ger oss var för inte ens en halv mansÄlder fy-pÄ-sig-musik. Pubrock, Dave Edmunds, Rockpile, nÄgot mer bakÄtstrÀvande fanns vÀl inte.

Åtminstone inte i de kretsar dĂ€r orden skapades efter hur vinden blĂ„ste. Men folket byggde som bekant inte bara landet, gillar folket Tomas Ledin sĂ„ gillar folket Tomas Ledin.

Refreshments geografiska hemvist i början av vad jag slarvigt hÀr kallar raggarbÀltet gav en plattform Ät bandet. I GÀstrikland kunde man testa sina musikaliska drömmar inför en publik som inte brydde sig om vad som var rÀtt och fel, utan som bara gillade det man gillade. Fördomar troligen - i sÄ fall ber jag direkt om ursÀkt - men i Stockholm hade bandet aldrig överlevt.

I de mediekretsar dÀr den engelska pubrocken och allt som kretsade kring skivbolaget Stiff, i de kretsarna gavs den hÀr musiken ett oproportionerligt stort utrymme. Under andra halvan av 1970-talet kundet man tro att hela England dyrkade Nick Lowe och Dave Edmunds och att Rockpile var det största band Gud skapat.

Jag minns min förvÄning nÀr jag skulle köpa biljetter till Rockpiles enda konsert i Stockholm. Den milslÄnga kö jag förestÀllt mig var blott en knappt synlig klunga. Konserten sÄldes ut, ja, men det var aldrig svÄrt att fÄ tag pÄ biljetter.

Men nÄgonstans i Sverige fanns det troende, envisa proselyter. Jag minns att Expressens journalist Mats Olsson berÀttade att han ofta fick telefonsamtal och brev (detta var lÄngt före nÀtets tid) dÀr mÀn, alltid mÀn, var övertygade om att det nÄgonstans pÄ nÄgon vind i England fanns mÀngder med outgivna Dave Edmunds-inspelningar.

SÄ myterna överlevde och det tillrÀckligt starkt för att nÀr musikklimatet det svenska blev mer tillÄtande kunde en grupp frÄn GÀvle sakta börja sin resa mot och med den musik de Àlskade. GÀvle blev ocksÄ en diasporaplats för engelska pubrockare. Som givetvis de flesta fortfarande spelade, men i det mindre formatet. Men alltid inför en publik som inget hellre ville Àn att sagoberÀttelserna skulle förvandlas till verklighet.

Den hĂ€r CD-boxen innehĂ„ller delar av Refreshments resa. Inte de första CD-plattorna, bland annat dĂ„ den som turnĂ©kamrater till Dave Edmunds. FrĂ„n en 20-Ă„rig karriĂ€r har valts ut sju plattor, »Are you ready«, »Musical fun for everyone«, »Real songs on real instrumens«, »On the rocks«, »Easy to pick up hard to put down«, »24/7« och »Jukebox - refreshing classics«. Julplattorna saknas och de bĂ€sta-med-samlingar som getts ut.

Raritetsplattan innehÄller det allra första bandet spelade in, samt en del som sÀgs vara svÄrÄtkomligt. Hur svÄrfÄngat vet jag inte, min tid som skivletare Àr över.

CD-resan visar tydligt ett bands utveckling, frÄn att mer vilja och imitera till att bli sin egen jukebox. Det Àr nÀmligen dÀr jag tycker Refreshments styrka finns, att man inte förlitar sig pÄ de gamla mÀstarna utan förlitar sig pÄ det egna.

/Frank Östergren


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.