Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Russell, Tom
Hotwalker
(Hightone Records)

Som förstenad och definitivt förstummad sitter jag framför min stereo i skrĂ€ddarstĂ€llning och försöker ta in allting som »Hotwalker« innehĂ„ller. För skivan Ă€r, pĂ„ sitt eget geniala sĂ€tt, förbluffat fascinerande; ett sammansatt och genomarbetat konceptalbum som tar lyssnaren med sig pĂ„ en resa genom ett USA helt annorlunda Ă€n dagens. LĂ„ter mĂ„hĂ€nda inte sĂ„ spĂ€nnande, men grejen Ă€r att Tom Russel vandrar i spökens fotspĂ„r, tar med lyssnaren in i en vĂ€rld fylld av outsiders och mer eller mindre briljanta personer.

En av utgÄngspunkten Àr Charles Bukowski, den egensinniga författaren/poeten vars litterÀra verk det av nÄgon anledning Àr svÄrt att undkomma. NÀr man lÀser Àr Buskowskis prosa inbjudande i sin enkelhet som alltid blottar ett medvetande. Tom Russell har skapat ett sammansatt verk lika lockande, utan att det pÄ nÄgot sÀtt kÀnns tillgjort.

Upplevelsen som Ă€r ”Hotwalker” förutsĂ€tter att man tar sig an skivan som en helhet. Alla kompositionerna försvagas om de stĂ„r ensamma. Tillsammans lever de perfekt i symbios med varandra och bildar nĂ„gonting som blir mer och mer fantastiskt desto oftare man Ă„terkommer till skivan.

Jag menar att ”Hotwalker” Ă€r ett verk lĂ„ngt större Ă€n den genomsnittliga skivan som vi vanligtvis gĂ„r igĂ„ng pĂ„. Genom att lyssna pĂ„ de röster som fĂ„r plats pĂ„ albumet kan lyssnaren ta till sig den i och för sig subjektiva historieskrivning som Russell vill berĂ€tta. Men en objektiv hĂ„llning hade sĂ„klart varit omöjlig och framförallt trĂ„kig. SĂ„ lĂ€rdomen om vad som hĂ€nde pĂ„ gatorna, klubbarna och lite överallt i USA under Ă„ren runtomkring mitten av 1900-talet ska mĂ„hĂ€nda inte svĂ€ljas med hull och hĂ„r. Men onekligen Ă€r det endast intressanta berĂ€ttelser som fyller ”Hotwalker” och dessa historier borde te sig utmĂ€rkta som material för vidare diskussioner eftersom det ligger en underliggande politisk kritik i mĂ„nga av dem. En kritik som stĂ„r pĂ„ outsiderns sida i kamp mot en maktelit som tar sig mĂ„nga ansikten.

Tom Russell har ocksĂ„ en underbar stĂ€mma, vilket han om inte annat bevisar under ”Woodrow”, som hyllar Woody Guthrie och pĂ„visar att det faktiskt var bĂ€ttre förr. Dessutom fĂ„r Harry Partch, Jack Kerouac och Lenny Bruce uttala sig genom att gamla inspelningar ljuder mellan Russells hedrande tal till dessa tre kultfigurer.

Svagheten med ”Hotwalker” – vilket Ă€ven om det lĂ„ter konstigt ocksĂ„ Ă€r en av skivans styrkor – Ă€r att det blir för mycket pĂ„ ett brĂ€de. Informationen frĂ„n Russell fullstĂ€ndigt översköljer lyssnaren och jag kĂ€nner mig vimmelaktig efter nĂ„gra genomlyssningar. Upplevelsen av skivan blir nĂ€stan för stark och genomtrĂ€ngande för att jag ska kunna tillgodogöra mig allt. Detta Ă€r dock som sagt Ă€ven en av innehĂ„llets styrkor: jag vill stĂ€ndigt Ă„terkomma till ”Hotwalker” med förhoppningen att finna en ny infallsvinkel. Dessutom har jag mĂ€rkt att min törst efter att Ă„terigen lĂ€sa nĂ„gra av de böcker som Bukowski och Kerouac författat tydligen inte var slĂ€ckt.

Inte att förglömma slutligen Àr Little Jack Horton. En charmerande cirkusdvÀrg som dyker upp med jÀmna mellanrum pÄ skivan och lÀser betraktelser in i vad som lÄter som en dÄlig diktafon. Lyssna framförallt pÄ hans högst personliga avsked i slutet av skivan och tÀnk pÄ vilken vidunderligt vÀrld vi lever i.

/Mattias Bergqvist


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.