Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Lawrence, Richie
Melancholy Waltz
(Big Book Records/HemifrÄn)

Richie Lawrence vÀxte upp i Tulsa, Oklahoma i ett hem dÀr den stora Steinwayflygeln frÄn 1917 upptog en central plats. Det var hÀr han satt nÀr han inte var ute och hjÀlpte till med cowboylivet ute pÄ vischan.

Han lyssnade pÄ pianister som Jerry Lee Lewis, Otis Spann och Professor Longhair och nÀr han började bli vuxen fick han vara med i lokala band, som bl a spelade som uppvÀrmare för Willie Dixon, John Hammond och andra artister som passerade Oklahomas vildmark.

1994 flyttade han till Sacramento i Kalifornien p g a kÀrlek. För att göra en lÄng historia kort deltog han under mÄnga Är i olika band som pianist, deltog i ett folkmusikexperiment som kallades Horse Sense, turnerade vÀrlden runt och började skriva egna lÄtar.

Nu har han presterat sitt debutalbum Melancholy Waltz, ett album som innehÄller massor av originell och sanslös musik, ett fantastiskt pianospel och lÄtar som inte kan placeras i fack. Man bara konstaterar att Lawrence Àr en one of a kind.

MÄnga av lÄtarna Àr rena pianosolon, inspelade pÄ den stora flygeln frÄn 1917. Andra sjunger han ensam eller med stöd av olika röster. Hans fru, Katie Thomas, sjunger avslutningsspÄret I Am Weary (Let Me Rest). Han visar ocksÄ upp sina talanger pÄ dragspel.

Jag har alltid intresserat mig för pianister och haft Thelonious Monk som min stora favorit sedan jag först hörde honom. PĂ„ ett sĂ€tt kan Monk och Lawrence jĂ€mföras, Ă€ven om de spelar i helt olika genrer – Monks Ă€r ren jazz, Lawrences Ă€r allt möjligt frĂ„n rock och pop till klassiskt. Men de kan bĂ„da ta en befintlig lĂ„t och stuva om den till nĂ„got helt eget. Monks privata utflykter i gamla jazzstandards ger lĂ„tarna en helt ny profil och karaktĂ€r. Lawrence visar att han ocksĂ„ kan den konsten, via en helt skruvad version av Beethovens FĂŒr Elise. Jag slutade mina pianolektioner en gĂ„ng i tiden mitt i detta klassiska lilla stycke. Richie Lawrence gör det enda rĂ€tta: han fyller stycket med blueskryddor och nya utflykter som Beethoven inte ens kunde tĂ€nka sig. HĂ€r visar Lawrence verkligen sin musikaliska kapacitet pĂ„ vita och svarta tangenter.

/Rune HĂ€ger


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.