Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Lê, Nguyên
Saiyuki
(Act/BAM)

På »Saiyuki« närmar sig den fransk-vietnamesiske gitarristen Nguyên Lê olika asiatiska musiktraditoner: indiska, japanska och vietnamesiska. Han växlar mellan elektriska och akustiska gitarrer och arbetar även med en sitarliknande sustaineffekt som för tankarna till Jeff Becks experiment med sitarljudet i Yardbirds på sextiotalet.

Nguyên Lês medmusiker spelar tablas och koto. Även en indisk flöjtist hörs i ett par spår. Medmusikerna är skolade i sina respektive klassiska traditioner, och på skivan förenas klassiska och tradionella klanger och mönster med modernare rytmik och jazzens improvisationstänkande.

Nguyên Lê spelar med variationsrik och lyhörd upptäckarglädje. Ensemblespelet är tätt, men ur den vackra väven lösgörs också fantastiska soloprestationer. Även om albumet ges ut i Nguyên Lês namn är det också i högsta grad en gemensam manifestation, där gränser korsas och traditioner smälts samman i en utsökt syntes.

/Magnus Eriksson

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.