Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Blandade Artister
Dim Lights, Thick Smoke and Hillbilly Music
(Bear Family/Border)

B Wahlströms ungdomsböcker.

Det Ă€r den direkta tanken nĂ€r jag jag för första gĂ„ngen i handen hĂ„ller nĂ„gra av de nio CD som ingĂ„r i serien »Dim lights, thick smoke and hillbilly music«. En countrymusikens hitparad, som undertiteln sĂ„ fiffigt lyder.

Nio CD med jag tror om inte det allra bÀsta sÄ den nÀsta intill bÀsta countrymusik som spelades in Ären 1946-1955.

B Wahlströms ungdomsböcker var för mig pÄ 1950-talet lika med vÀgen till Àventyret, till fantasin, till vÀrldar att fÀrdas dÀr inga vuxna kom med pekpinnar. Biggles, Bill, alla indianböcker, mysteriböcker.

Böckerna med grön rygg var det som pojkar lÀste, omslagen dÀr fÀrgkaskader avbildade de renhÄriga Àdla hjÀltarna.

Till flydda tider gÄr min tanke gÀrna, vem det nu var som sade detta och till flydda goda tider förflyttas vi defintivt med hjÀlp av den hÀr CD-serien frÄn Bear Family.

CD-serie förresten?

Lika mycket Àr det en bokserie dÀr varje lÄt (runt 30 per skiva) fÄr sitt eget initierade kapitel. Skribent Àr Colin Escott, trÀgen i sammanhanget. TrÀig tidigare, sÀger en del.
Men numera med en förmÄga att effektivt sammanfatta tidsepok, artist och anekdot pÄ ett sÀtt som ibland för tanken till Peter Englunds skrivsÀtt. Att med hjÀlp av ett litet sidospÄr förklara helheten.

Layout, design, presentationen, urval, bilder. Även för den som Ă€r bekant med hela eller delar av musiken gör helheten att det kĂ€nns som en nyupptĂ€ckt.

HÀr lÄter sig som ni lÀsare förstÄr musiken, lÄtarna, artisterna, skivbolagen, lÄtskrivarna, tidshÀndelserna, inget lÄter sig i detalj beskrivas. Knappt ens snudda vid.

Dock, ett par volymer ska jag nÀrmare redovisa. Dels för att pÄ sÄ sÀtt förtydliga CD-skivornas innehÄll, dels för att nÄgot fundera kring musiken.

UtgĂ„van för 1951 inleds med Tennesse Ernie (just det, tillnamnet Ford fanns dĂ„ inte med) och hans »The shot gun boogie«. SĂ„ följer Elton Britt, Hank Snow, Hank Williams, Eddy Arnold, Lefty Fritzell, Carl Smith, Johnny Bond, Pee Wee King, Red Foley och mĂ„nga fler. Alla fĂ„r de sin historia och bortsett frĂ„n den fantastiska musiken slĂ„s jag av att det var en tid dĂ„ unga strĂ€vade efter att sĂ„ tidigt som möjligt bli gamla. KlĂ€ sig som de Ă€ldre, anlĂ€gga ett vuxet utseende. Fördomar kanske, okunskap likasĂ„. Men ta en bildtitt sjĂ€lva, har jag helt fel?

Vad jag ocksÄ noterar Àr den nÀstan kliniska frÄnvaron av kvinnor. NÄgra i en kör, nÄgra i en duo och sÄ Del Wood. SÄ Àr det serien igenom och sÄ sÄg verkligheten ut, Àven om det givetvis kan diskuteras om hur den hÀr verklighetens genussammansÀttning komponerades.

1955 Àr sista Äret i CD-serien och det Àr lika med countryns sista Är innan Äterkomsten pÄ 1960-talet.

MĂ„nga av artisterna frĂ„n de tidigare plattorna finns med - och kvar. Men brutalare tongĂ„ngar hörs, det softa och vĂ€lljudande utmanas av nĂ„got mer direkt. Att countrymusik textmĂ€ssigt skulle varit en musik som vĂ€rnande det pryda Ă€r just en myt. Men det var i ord, inte i ton. NĂ€r Elvis Presley, Scotty & Billy pĂ„ spĂ„r 29 framför »I forget to remember to forget« Ă€r hela kroppen med.

Andra artister pÄ 55:an Àr Ray Price, Little Jimmy Dickens, Webb Pierce, Marty Robbins, Louvin Brothers, Ferlin Huskey och Tennesse Ernie Ford (just det, nu med Ford).

HÀr sÀtter jag stopp för en redovisning som bara skulle fortsÀtta mot en punkt alltför lÄngt borta. Ni lÀsare, det ni inte upptÀckt Ànnu, upptÀck det. Eller ÄterupptÀck. Det Àr en historielektion vÀl vÀrd att investera i.
Sammantaget, det hÀr skulle ha kunnat bli en kaffeboksbok som ingen lÀser. Nu har det blivit en folkbildningsserie gjord med all den passion och bildningsentusiasm endast den sanna sjÀlen kan Ästadkomma.

För mig Ă€r det som att vid vuxen Ă„lder Ă„ter lĂ€sa »Pickwickklubben«. Nu förstĂ„r jag vad boken handlar om. Nu förstĂ„r jag vad country Ă€r.

/Frank Östergren


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.