Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Boström, Tomas
Mitt gömda jag / Tomas Boström tolkar Leonard Cohen
(Konkarongen)

Observera att förnamnet stavas utan ”h” och efternamnet utan ”d”. Det här är en annan Tomas Boström, en veteran inom den kristna svenska sången och sångpoesin.

Nyligen gav ju Ebba Forsberg ut ett album där hon sjunger Leonard Cohens sånger i Mikael Wiehes svenska översättningar. Tomas Boström är ingen dålig sångare men långt ifrån så bra som Forsberg. Inte heller någon dålig sångpoet men han har ändå inte riktigt samma handlag med orden som Wiehe.

I allmänhet, alltså. För det mesta. Det här albumet utgör ett undantag.

Boströms översättningar och framförande av Cohens sånger når långt in i ett hjärta – dvs mitt hjärta – som Forsberg och Wiehe knappt lyckades vidröra med sina versioner.

Varför? Det finns en enkel förklaring, tror jag. Wiehe ryggade tillbaka för det andliga – ja, religiösa – i Cohens sångpoesi, medan Boström omfamnar religionen: ordvalet och livssynen eller kanske snarare det andliga livsperspektivet. Och det måste en Cohen-tolkare: andlighet och religion är ju det centrala i Leonard Cohens sångpoesi.

Tomas Boström sjunger stilla och andäktigt, både inför Cohen och budskapet. Flera av spåren innehåller faktiskt de innerligaset tolkningar jag hört av Cohen på svenska – som ”Med stort hjärta” (”Sisters of Mercy”), ”Halleluja” (”Halleluljah”) och ”Fågel i bur” (Bird on a Wire”).

Den sistnämnda inleds med ett exempel på Boströms finkänsliga och – ja! – smarta översättningar: ”Som en fågel i bur / som en plump i ett körpartitur...”

Också följande rader, ur ”Susanna” (”Suzanne”), är fyndiga med väl valda ord som placerar texten i Sverige både till språk och innehåll: ”Och Susanna ger dig handen och hon leder dig mot floden. / Hon har på sig lump och fjädrar, / fynd hon gjort på Stadsmissionen.”

Lägg till detta att Tomas Boström är en fingerfärdig men sparsmakad akustisk gitarrist och att Anna Stadling sjunger fint bakom och brevid honom i flera spår. I ”Komma hem igen” ("Coming Back to You”) och ”Vem av eldar” (”Who by Fire”) släpper Boström också fram Toni Holgerson respektive Tomas Andersson Wij på sång.

/Bengt Eriksson

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.