Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Parton, Dolly
Dolly
(Legacy/Sony)

Bear Family kommer aldrig att ge ut en box med Dolly Parton.

Möjligen skulle bolaget kunna fÄ samman en utgÄva med inspelningarna pÄ Goldband och Monument. Dock Àr det som spelades in dÀr redan flera gÄnger repriserat, dels sÀgs Dolly Parton var lika mycket affÀrskvinna som artist med rÀtt till alla sina egna inspelningar.
Dels finns för det medföljande hÀftet inga hemligheter att avslöja. Dolly Parton Àr vÀl dokumenterad.

Nej, förresten, Ă€r hon det? Vi kĂ€nner berĂ€ttelsen om den fattiga men rentvĂ€ttade uppvĂ€xten och vi kĂ€nner karriĂ€ren. Men i övrigt? Är inte Dolly Parton som ett sagovĂ€sen, en varelse sĂ„ vĂ€n och vĂ€nlig och vĂ€lgörande och sĂ„ motsvarande vĂ„ra drömmar om ett lantligt lyckligt USA att mĂ€nniskan Dolly Parton för oss Ă€r lika med artisten Dolly Parton?

Att Dolly Parton Àr amerikansk, om vi med amerikansk menar USA:sk, nutida musikhistoria. Det Àr som hon ger oss alla och envar en liten egen plats i sitt hjÀrta. Hon gör det med ett leende och med ett tilltal som Àr inget annat Àn personligt riktat. DÀri kanske ligger framgÄngsformeln, Àven om jag cyniskt vill tro att bakom leendet finns en bokförerska som inte ger bort en halvdollar i onödan.

Första gĂ„ngen jag sĂ„g henne pĂ„ scen var i Göteborg. Året var 1976, det var den första av Mervyn Conns International Country Music Festival och hon avslutade kvĂ€llen, introducerad av Marty Robbins.

Just det, Marty Robbins var dĂ€r, Don Williams och faktiskt Vernon Oxford, i dag en omöjlighet pĂ„ countrymarknaden, men dĂ„ det renaste av de rena. (Hans debutalbum »Woman let me sing you a song« Ă€r det bĂ€sta countryalbum jag kĂ€nner).

Marty Robbins introducerade Dolly Parton med de förvĂ€ntande anspelningarna och det var ju sĂ„ vi skivsamlande pojkar ville ha det. Åtminstone min kunskap dĂ„ om countrymusik och den kommersiella verklighet som gĂ€llde för genren, den kunskapen var knapp. SĂ„ngerna var bra, en del, men helheten kunde jag dĂ„ inte se.

Om helheten i Dolly Partons karriÀr fÄr man ett mycket bra grepp i den hÀr boxen om fyra CD som Legacy gett ut. Den har med inspelningar frÄn Goldband och Legacy, innan det blir mÄnga Är pÄ RCA för att sluta pÄ Columbia. 1992 Àr sista bidraget frÄn. HÀr finns sÄledes inget frÄn Sugar Hill-perioden, Decca-plattorna eller den egna etiketten Dolly Records.

NÄ, det som finns rÀcker mer Àn vÀl för att ge oss framgÄngsresan.

Det som tidigt i karriÀren kom att skilja Dolly Parton frÄn de flesta andra samtida kvinnliga countryartister var att hon sjÀlv komponerade. Det gav henne en sjÀlvstÀndighet nÀr det skivinspelningarna. Hon var inte beroende av att nÄgon annan valde lÄtarna. Den makten gav ockÄ en indirekt makt över produktionen. SÄ hÀr efterÄt verkar det som om Dolly Parton mycket tidigt insÄg fördelarna med att vara och se ut som Dolly Parton och det anvÀnde hon fullt ut för att nÄ överst.

LÀroÄren med Porter Wagoner var viktiga och utvecklande, det har bÄda vittnat om. Kanske, men hÀr gissar jag, lÀrde hon sig mycket av Porter Wagoner vad gÀller att skriva en lÄttext. Han om nÄgon kunde berÀtta en historia, Àven om de som ni vet mer handlade om skuggsidor Àn om den framtidstro som alltid dominerat Dolly Partons prosa.

För egen del svalnade intresset nÀr niotillfem-tramset och Kenny Rogers-duetterna tog över. Men vem Àr vÀl jag att vara domare, det var artisten sjÀlv som ville, inte skivindustristrategerna. Rötterna visade sig hedersamt finnas kvar, det Àr Sugar Hill-inspelningarna det eftertryckliga beviset pÄ.

SÄ för mig Àr del tvÄ av CD ett och hela CD tvÄ boxens stora behÄllning. DÀr framförs stor country av en av genrens stora artister. Inte den största, men definitivt en av de som aspirerar pÄ att kallas den trovÀrdigaste.

/Frank Östergren


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.