Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Rosenthal, Tokyo
Love Won Out
(R&S/Hemifrån)

Har man inte stött på Tokyo Rosenthal förut, så är hans nya album en aning frustrerande. I vilket fack ska man placera honom?

Han verkar vara en sån där kis som inte kan bestämma sig. På krogen vet han förmodligen inte vad han ska beställa. När han ska gå på bio vet han troligen inte om han ska se drama eller komedi, scifi eller en dokumentär. Varje dag måste han fatta beslut och aldrig vet han vad han egentligen vill. Är han en sån kis?

Jag vet inte. Men när han spelade in sina låtar för den här plattan, så visar resultatet att han kan hoppa mellan pop, rock, blues, folk, country och jazz utan att besväras.

Istället för att gå in för en stil och kalla sig t ex folksinger eller countryartist, så provar han sig fram i alla möjliga stilar. Är det kanske det han vill visa, att han behärskar allt?
Han har sysslat med musik i många år och skriver låtar med bett i texterna. Vad de än handlar om, så är det formulerat med finess.
Han är stor som en jätte i Kanada, sedan han skrev en hyllad låt om Edmonton. Och han är på väg att växa också hemma i USA, där han har flyttat runt och skaffat sig inspiration i Rhode Island, New York, Los Angeles och nu har Chapel Hill i North Carolina som sin hemmaplan. Där har han bl a träffat gamle bekantingen Chris Stamey, som är med på den här plattan, både som musiker och medproducent.

Om vi väljer att kalla Tokyo Rosenthals musik för Americana, så upptäcker vi snart influenser från storheter som Don Henley, Kris Kristofferson och Emmylou Harris när det gäller textinnehåll men också från The Band och The Byrd rent musikaliskt.

Men Rosenthal placerar alltså sina låtar i olika fack och det som får hans musik att hänga ihop, det är hans röst. Den släpper aldrig sitt fokus, oavsett om det är en fiol, en flöjt eller en säckpipa som vill tränga sig in bland de mer traditionella instrumenten. Men är den tillräckligt intressant för att jag ska spela den här plattan ofta?

Jag vet inte. Jag har inte bestämt mig än för vad jag ska tycka om Tokyo Rosenthal.

/Rune Häger

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.