Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Willy Clay Band
Blue
(Rootsy)

BÀsta svenska plattan just nu, i början av november 2009, kommer frÄn Kiruna, staden som Àr byggd pÄ mark som hotas av sprickor orsakade av gruvbrytning. Kyrkan, Bolagshotellet, Stadshuset och flera andra byggnader, dÀribland hyreshus som hyser 1800 boende, mÄste bokstavligen flyttas.

Hur detta berör Willy Clay Band har jag inte en aning om, men med sin musik flyttar de mentalt mycket lÀngre Àn vad kyrkan i Kiruna tvingas till. WCB spelar och sjunger klockrent amerikanskt. Musiken Àr melodiös och har alla de dÀr ingredienserna som vi recensenter brukar jonglera med, medan vi letar efter en etikett att klibba fast pÄ CD-förpackningen. Ibland gÄr det inte, för musiken bestÄr av sÄ mÄnga olika influenser. Det Àr dÄ vi fÄr dra till med en hel palett av fÀrgstarka ord som tillsammans eventuellt kan beskriva vad det Àr vi hör. Och nÀr WCB spelar sin musik hör vi stÀnk av amerikansk vÀstkustpop, inslag av modern rock och framför allt kolugn cool country.

Och vad kallar man dÄ detta sÄ att andra förstÄr hur det lÄter? Musiken kan förresten ocksÄ kallas Americana för att peka ut riktningen varifrÄn den kommer eller varför inte Mainstream, för att markera var den ligger pÄ skalan mellan populÀrmusikens ytterligheter, vilka de nu Àr.

LĂ„tarna pĂ„ nya CD:n »Blue« Ă€r en mix av allt detta.

Med producenten Ollie Olsons hjÀlp skapas ett ljudlandskap, dÀr röster och instrument utvecklar en egen identitet, som stÀller WCB i en kristallklar position och gör bandet lÀtt att kÀnna igen och svÄrt att efterlikna. Hemma i Sverige kan i alla fall inget band konkurrera i den hÀr nischen; kanhÀnda finns det internationellt nÄgot i samma klass, t ex i USA.

Och med tre utmÀrkta sÄngare i bandet, skickliga instrumentalister pÄ varje plats och med tre medlemmar som kan skriva snygga lÄtar, har WCB med den hÀr plattan en bra möjlighet att etablera sig i folks medvetande inte bara hÀr hemma i Sverige. Bandet har redan visat upp sig pÄ turnéer i England, Skottland, Irland och Norge och det har spelat i Nashville, dÀr ocksÄ deras första CD spelades in.

Den stora kicken framÄt skulle WCB fÄ via radion. Om nÄgon av lÄtarna frÄn den hÀr plattan hade fÄtt en berÀttigad plats i etervÄgorna inom den anglosaxiska vÀrlden, skulle det börja hÀnda saker snabbt. Nyfikenheten pÄ bandet skulle vÀxa, mÄnga lyssnare skulle vilja höra mer och WCB hade snabbt blivit Ànnu en musikalisk svensk exportprodukt.

Nu gÄr processen lÄngsamt för ett band som har ambitioner. Men för ett band som har viljan, modet, kraften och kÀnslan för kvalitet, som WCB, Àr ingenting omöjligt. Det Àr inte vÀrre Àn att flytta en stad.

Senast jag var i Kiruna, hamnade jag en ljus lördagsnatt pÄ ett hak som dÄ hette Mommas Bar. Det var som att hamna i vilda vÀstern, med riktiga slagsmÄl mellan borden och avancerad petting i ett hörn pÄ golvet. Förmodligen Àr det annorlunda idag. Civilisationen har kommit hit, det förstÄr man nÀr man hör Willy Clay Band.

Jag tror det hÀr Àr början pÄ nÄgot stort, lika stort som Kebnekaise.

/Rune HĂ€ger


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.