Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Horn, Melissa
SĂ€g ingenting till mig
(Svedala/SonyBMG)

Förra Äret debuterade Melissa Horn med »LÄnga nÀtter«, ett av de mest övertygande singer/songwriter-album jag hört pÄ svenska sedan sjuttiotalet. Melissa Horn har en varm röst och ett uppriktigt utspel. Hon skriver kÀrlekslyrik, som höjer sig över tiden coh generationserfarenheten. Melissa Horn anknyter ocksÄ till helt andra mönster Àn de ytligt altcountry-dekorerade sÄngerskor som annars sÀtter sin prÀgel pÄ den samtida svenska singer/songwriter-scenen.

Den första skivan producerades av gamle slidehjÀlten Lasse Englund, den nya skivan »SÀg ingenting till mig« produceras av Ola Gustafsson. En talande traditionsmarkör ges ocksÄ i avtackningen av Lalla Hansson och Anders Burman, »som spred en bra stÀmning i studion«.

Om Melissa Horn varit trettiofem eller fyrtio Är Àldre, skulle hon gÄtt rakt in i Metronome-stallet. BÄde hennes eftertÀnksamma lÄtskrivande, den hudlösa sÄngen och den instrumentala inramningen skulle passat som hand i handske för Burmans estetik. Men, och det Àr viktigt att pÄpeka, Melissa Horn Àr bÀttre Àn de flesta av de artister som kom att definiera Metronomes sjuttiotal.

Hon Àr en bÀttre kÀrlekslyriker Àn hela sjuttiotalsscenen tillsammans, och hennes melodier blir aldrig klÀmkÀcka och insmickrande pÄ det dÀr lika omisskÀnnliga som överskattade sjuttiotalssÀttet.

»SÀg ingenting till mig« visar en artist som ytterligare förfinat och fördjupat sitt uttryck. Som pÄ den första skivan ger Melissa Horn sorgmodiga bilder frÄn kÀrlekens irrvÀgar, pÄ en gÄng fyllda av luttrad erfarenhet, innerlig lÀngtan och paradoxal förtröstan. Den instrumentala inramningen har skalats av, men samtidigt ger de avklarnade strÄkarrangemangen en organisk accentuering av ljudbilden.

Melissa Horn övertygar i alla avseenden. Jag tÀnker inte ta upp hennes Älder. Den saknar all betydelse i sammanhanget.

/Magnus Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.