Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Balke, Jon, Alaoui, Amina m fl
Siwan
(ECM/Naxos)

Inför musiken på »Siwan« reduceras alla genrebestämningar till bleka avbilder, eller tunga skuggor i en platonsk grotta. Jon Balke och den marockanska sångerskan och musikforskaren Amina Alaoui låter med hjälp av bland andra trumpetaren Jon Hassell, violinisten Kheir Eddine M’Kachiche och en barockensemble tre traditioner mötas: den andalusiska musiken, barocken och jazzens improvisation. Amina Alaoui framför texter av både andalusiska och sufiska poeter och av Lope de Vega.

Det är ett djupt egenartat möte. Amina Alaouis långa sångslingor smyger sig in i stråkarna och de spanska gitarrfigurerna i en vacker samklang. Jon Hassells avmättta, nästa lite torra trumpetton och slagverkaren Helge Norbakkens rytmiska fantasi ger ännu en accent, och konkretion, åt Amina Alaouis svävande tonarabesker. Så försänks musiken i ett tranceliknande tillstånd utan att förlora ett uns av sin fysiska skarpskurenhet.

/Magnus Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.